Društvo

VLADA – UNDP: Unaprjeđenje efikasnosti javne uprave imperativ

Potreba da se unaprijedi efikasnost javne uprave u Crnoj Gori predstavlja imperativ i preduslov za sve ostale reforme koje se sprovode u sklopu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović.
VLADA – UNDP:  Unaprjeđenje efikasnosti javne uprave imperativ
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pribilović se danas sastala sa stalnom predstavnicm UNDP-a za Crnu Goru, Fionom Mekluni.

Pribilović je istakla da je jedan od značajnih izazova za razvoj Crne Gore kreiranje funkcionalne javne uprave, kako na državnom tako i na lokalnom nivou, u procesu uspostavljanja transparentne i racionalne javne uprave koja je okrenuta ka građaninu.

„S tim u vezi, stvorićemo uslove da država postane pravi servis građana sa modernom i kvalitetnom javnom upravom“, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, potreba da se unaprijedi efikasnost javne uprave u Crnoj Gori predstavlja imperativ i preduslov za sve ostale reforme koje se sprovode u sklopu pristupanja EU.

„Takav pristup će voditi boljoj ekonomskoj stabilnosti i boljem životnom standardu svih građana, kao i efektivnijem funkcionisanju Crne Gore u administrativnom okviru EU“, naglasila je Pribilović.

Mekluni je kazala da reforma javne uprave predstavlja jednu od najznačajnijih reformskih oblasti u svakoj državi i pruža okvir za sprovođenje drugih politika, a u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU omogućava izgradnju sistema koji obezbjeđuje čvrstu osnovu za primjenu pravne tekovine Unije.

Zato je, kako je navela, važno pristupiti reformi javne uprave u fazama, na koherentno planiran način i kreirati reformsku agendu sa stanovišta ukupne Vlade.

„U ključnim planovima, reforma javne uprave se razmatra kao važna reforma za Vladu Crne Gore, i UNDP će pružiti podršku u cilju jačanja javne uprave“, naglasila je Mekluni.

Portal Analitika