Protokol

Nurković: Podrška Amerike veoma značajna

Pred ministrom Nurkovićem je puno zadataka i izazova u mandatu koji mu je povjeren, kazala je ambasadorka Amerike Margaret En Uehara na današnjem sastanku sa crnogorskim ministrom saobraćaja.
Nurković: Podrška Amerike veoma značajna
Portal AnalitikaIzvor

Ona je naglasila da će američka Vlada dati svoj doprinos aktivnostima koje se sprovode.

Mnoge američke kompanije su prisutne u Crnoj Gori, a po riječima ambasadorke, postoji interesovanje američke privrede da se uključi na tržište. Uehara je kazala da postoji puno oblasti u resoru saobraćaja, ali da njih najviše zanima dinamika realizacije najvažnijih projekata u narednih godinu.

Ministar Nurković je kazao da je do sada podrška Amerike bila veoma značajna u mnogo oblasti, naročito u pomorstvu, gdje je već ustaljena saradnja sa obalskom stražom.

"Uprkos izazovima pred kojima je ova Vlada, ozbiljni smo u namjeri da sprovedemo plan aktivnosti koji će biti realan prije svega, i kojim će se stvoriti uslovi da se privuku investicije i ubrza razvoj privrede", naglasio je ministar.

Bilo je riječi i o glavnom infrastrukturnom projektu, čija je realizacija u toku, autoputu Bar - Boljare, najviše oko modela finansiranja naredne dionice Mateševo - Andrijevica.

-Koliko je ovaj putni pravac važan za Crnu Goru, govori činjenica da sedam opština gravitira tom potezu te da razvoj sjevera može pozitivno uticati na razvoj čitave države. Takođe ćemo nastaviti rekonstrukciju postojeće putne mreže, a slijedi nam realizacija projekata iz sredstava koja su nam odobrena iz evropskih fondova za željezničku infrastrukturu. Ulagaće se i u proširenje kapaciteta aerodroma Tivat, što će poboljšati uslugu i omogućiti noćno slijetanje, imajući u vidu konstantan rastući broj prevezenih putnika u ovoj vazdušnoj luci. Osim ambicioznih planova, postoje i određeni problemi i izazovi sa kojima se suočavamo, a i za njih moramo tražiti trajna i održiva rješenja- zaključio je ministar Nurković.

 

Portal Analitika