Kultura

Postanite član Festivalskog orkestra KotorArta

Festival KotorArt otvorio je video audiciju za dvadeset budućih članove svog Festivalskog orkestra koji će nastupati tokom ovog ljeta.
Postanite član Festivalskog orkestra KotorArta
Portal AnalitikaIzvor

- Sa više od hiljadu gostujućih umjetnika, više od 250 održanih programa, pred 40.000 posjetilaca u 2016. godini, KotorArt je najveći i najznačajniji umjetnički festival u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu. Kao integralni dio muzičkog programa KotorArta, Don Brankovih dana muzike, u Kotoru se svakog ljeta proteklih dvanaest godina okupljaju perspektivni regionalni muzičari, koji formiraju Festivalski orkestar KotorArta. Sa više od pedeset koncerata sa vrhunskim solistima i dirigentima održanih na raznim lokacijama - od kotorske Katedrale do kotorskih pjaca - ovaj sezonski kamerni orkestar je pokazao istančan osjećaj za muziku raznih epoha, muzičkih stilova i žanrova, sa posebnim akcentom na promociji i izvođenju djela savremenih kompozitora iz Crne Gore i regiona. Svojim aktivnostima Festivalski orkestar KotorArta komunicira poruku koja je esencija čitavog KotorArta: slavlje tolerancije, zajedništva i kulturnog diverziteta kroz muziku – podsjećaju iz uprave festivala.

Kako se navodi u pozivu, audicija je otvorena za svirače gudačkih instrumenata iz regiona, ali i cijelog svijeta, starije od osamnaest godina i zainteresovane za orkestarsko muziciranje.

- Kako bi bili razmatrani, potrebno je da do 1. marta pošalju video snimak na kojem se izvode dva djela, kao i popunjen prijavni formular. Predsjednik komisije za audiciju je vrhunski violinista i koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović – ističu iz uprave ovog festivala, te navode da više informacija zainteresovani mogu naći na internet stranici: www.kotorart.me/FOKA.

Festival će ugostiti dvadesetoro gudača koji polože audiciju za članove Festivalskog orkestra, a koji će tokom tri sedmice u julu ove godine nastupati u okviru KotorArta. Članovi orkestra imaće obezbjeđen smještaj sa hranom, stipendiju za putne troškove i umjetničke honorare.

Iz uprave podsjećaju da je Međunarodni festival KotorArt manifestacija od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore, koji se odvija svakog ljeta pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Opštine Kotor i UNESCO-a.

K.J.

Foto: KotorArt

Portal Analitika