Kultura

KALENDAR: Rođenje velikog vezira Iznoguda

Iznogud nikad nije uspio da naslijedi kalifa Haruna El Pusaha. Veliki vezir je osuđen na potpuni neuspjeh, kao Pera Kojot, iako je njegov protivnik mnogo tromiji i bezazleniji od Ptice Trkačice. Ipak, Iznogud je ostvario jednu važniju pobjedu
KALENDAR: Rođenje velikog vezira Iznoguda
Portal AnalitikaIzvor

Sudbina se baš poigrala sa Iznogudom. Prošlo je 55 godina od njegovog prvog pojavljivanja u franko-belgijskom magazinu ,,Rekord“, a zaljubljenici u lik nesrećnog vezira koji nikako da postane sultan umjesto sultana ne prestaju da ponavljaju istu činjenicu. U tom prvom stripu ,,Avanture kalifa Haruna el Pusaha“, koji je objavljen 15. januara 1962, Iznogud je bio potpuno sporedni lik!

Iznogud, vječiti gubitnik, sitni pokvarenjak, nervčik, zavjerenik i simbol previše ambicioznog i ambicijom progutanog birokrate, jeste ostvario tu, makar jednu pobjedu. Ili možda najveću.

iznogud2

Dijete legendi

Strip u kom je Iznogud bio sporadični lik brzo je promijenio fokus. Zaslugom crtača Žana Tabarija, stripovski serijal dobio je magično ime ,,Isnogoud“ – slično kao engleski izgovor ,,Is no good“, samo sa francuskim akcentom.

Iznogud je dijete kultnih ličnosti iz čuvene franko-belgijske škole stripa. Sa jedne strane je crtač Tabari, rođeni Šveđanin, koji se proslavio stripom ,,Totoš“. Iznogudov drugi „otac“ je Rene Gošini, koji je pisao priče za ovaj strip, ali je bio poznatiji po ,,Asteriksu“ i ,,Taličnom Tomu“.

Omiljeni antiheroj francuskog stripa brzo je postao više od kultne figure. ,,Iznogud“ je turbulentnih šezdesetih godina na francuskoj političkoj sceni postao simbol svih političara sa ambicijom bez pokrića. Kovanica ,,kalif umjesto kalifa“ ustalila se u kolokvijalnoj upotrebi i preživjela ovih 55 godina, i to ne samo u francuskom žargonu...

Tabarijeva zasluga

U suštini, to je bila velika Tabarijeva pobjeda: tih godina nije bilo lako nagovoriti preangažovanog Gošinija da smišlja priče za strip u čijem je fokusu bio antiheroj, negativac i sumnjiva njuška.

Tabari je nastavio da radi na stripu nakon 1977. godine, kada je Rene Gošini iznenada preminuo. Preuzeo je kompletnu brigu o dragocjenom čedu, kao Uderco u slučaju ,,Asteriksa“.

Do Tabarijeve smrti 2011. godine izašlo je 29 velikih svesaka, hronika Iznogudovog života. Stil se donekle promijenio nakon 1977. Umjesto kratkih, dominantno satiričnih priča izlazila je jedna duža, sa više novih likova i komplikovanijom, mračnijom fabulom.

iznogudov-pokliae-hoae-u-da-postanem-kalif-umjesto-kalifa

Postmoderni koncept

Tabarijeva potreba da sebe primakne liku i postane njegov vjerni pomagač, ma koliko svi ,,poduhvati“ bili neuspješni, čini „Iznoguda“ posebnim stripom. Od toga je napravljen postmoderan koncept koji su kasnije kopirali mnogi autori, sa obje strane okeana.

Na primjer, u jednoj epizodi Tabari se pojavljuje u magičnom klozetu, poput Tardisa iz stripa ,,Doctor Who“. Parodični vremeplov nije uspio Iznogudu da pomogne da se domogne trona.

U drugoj epizodi, Iznogud uspijeva da pomoću magičnog kalendara pocijepa Tabarijeve strane stripa i ,,preskoči“ radnju. Nažalost, pocijepao ih je previše i našao se u 20. vijeku!

U drugoj epizodi, Tabari čak donosi Iznogudu magični papir, a vezir samo treba da nacrta lik osobe koja treba da nestane. Nažalost, dežurna zlica je očajan crtač i umjetnik...

Obrnuti dijalozi

Tabari je baratao vrlo interesantnim crtačkim rješenjima. Sjetimo se samo Iznogudovog putovanja zemljom ,,sa one strane ogledala“, kada su svi dijalozi ispisani ,,obrnuto“. Slavan je kadar u kom nacrtani Tabari i Gošini raspravljaju da li Iznogud ipak treba da postane kalif!

Na žalost ili na sreću, Iznogud nikad nije uspio da pobijedi kalifa Haruna El Pusaha. Osuđen je na potpuni neuspjeh, kao Pera Kojot, iako je njegov protivnik mnogo tromiji i bezazleniji od Ptice Trkačice.

Ipak, u bitnijoj borbi za naklonost umjetnika, velikom veziru Iznogudu nema premca. I to je savršeno pravedno. Što je najbolje od svega, da možemo da pitamo dobroćudnog, pasivnog sultana Haruna, dok leži na velikom madracu u Bagdadu, ne vjerujemo da bi se uopšte protivio... S. STAMENIĆ

 Trapavko, tupavko i prijeki komšija

Iznogudov protivnik je kalif Harun El Pusah - hedonista i melanholik čiji su politički i vladalački maniri više u skladu sa Gandijem nego sa strašnim sultanima. ,,Poussah“ se sa francuskog jezika najbolje prevodi kao ,,trapavko“.

Iznogudov vječiti pomoćnik je mrzovoljni i pomalo tupavi Dilat Larat. Njegovo ime takođe otkriva karakternu crtu. Kada se prevede sa francuskog, ,,se dilater la rate“ znači ,,dobro se zasmijati“.

Sultan Pulmankar, svojeglavi i prijeki vladar komšijskog kalifata sa moćnom armijom, jeste Iznogudova česta meta u pokušajima da izazove rat sa Pusahom. Ipak, Pulmankar nikada nije pustio da bude prevaren – uvijek je više vjerovao dobrodušnom prijatelju iz Bagdada nego veziru.

Dobre i loše adaptacije stripa

Ekranizacija najboljih Iznogudovih dogodovština počela je 1995. godine. Snimljene su 52 epizode crtane serije. Žan Tabari bio je izuzetno zadovoljan vjernim prenošenjem duha stripa, sa jednom razlikom – kalif je postao sultan. Manje uspješna adaptacija uslijedila je 2005. godine. Igrani film ,,Iznogud: kalif umjesto kalifa“ sa Mišelom Junom u glavnoj ulozi bio je namijenjen prije svega djeci, ali nije fascinirao ni klince ni odrasle.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=nEAyDX4R9BI

FOTO: auracan.com / youtube.com

(Objektiv)

Portal Analitika