Kultura

CELULOID: Deset filmova koje mora da pogleda Donald Tramp

Bilo bi dobro da biznismen pogleda desetak jakih političkih ostvarenja prije nego što se udobno smjesti u predsjedničku stolicu. Mogu mu poslužiti kao odlične lekcije u slučaju nuklearne, medijske ili vojne krize.
CELULOID: Deset filmova koje mora da pogleda Donald Tramp
Portal AnalitikaIzvor

Najveća bromansa 21. vijeka je završena: Barak Obama oprostio se od Džoa Bajdena i osmogodišnjeg predsjedničkog života. Bijela kuća čeka dobila je novog stanara. Kontroverzni biznismen Donald Tramp smjestio se u jednu od najvažnijih stolica na svijetu sa iskustvom koje je ravno nuli i biografijom koja ne broji previše srećnih političkih dana. Zato ne bi bilo loše da se malo informiše o tome šta ga čeka. Najbolje i najbrže naravoučenije dobiće ako pogleda deset jakih političkih filmova koji upozoravaju šta se sve može dogoditi kormilarima velikih država.

The Contender

Politička drama „The Contender“ (Rod Luri, 2000) jeste dobro uvodno štivo za Trampa. Film prati život američke senatorke čija prošlost igra glavnu antagonističku ulogu u kandidaturi za potpredsjednika Amerike. Problemi sa kojima se neprekidno suočava mogu podsjetiti novog stanara Bijele kuće na njegovu mračnu stranu.

Fail Safe

U fokusu trilera „Fail Safe“ (Sidni Lumet, 1964) jeste Hladni rat, ali ipak može poslužiti novom predsjedniku kao specijalna lekcija u toku potencijalne nuklearne krize. Tramp izgleda kao neko ko je bježao sa časova istorije, ali izvrsna gluma Henrija Fonde i Voltera Mataua može da mu drži pažnju.

Seven Days

Drama „Seven Days in May“ (Džon Frankehajmer, 1964) jeste još jedan nuklearni klasik fokusiran na predsjednika Amerike. Frankehajmerovo ostvarenje, nominovano za dva Oskara, jeste najveći košmar koji Tramp može da zamisli. S druge strane, ako malo mućne glavom, poslužiće mu kao dobra lekcija o ponašanju tokom vojne krize u zemlji.

We Wuz Robbed

U dokumentarcu „We Wuz Robbed“ reditelj Spajk Li prikazuje predsjedničke izbore u Americi 2000. kada tanku istorijsku pobjedu odnosi Džordž V. Buš. Ostvarenje, koje je dio čuvene kolekcije dokumentaraca „The Trumpet“, otvoreno ismijava izborni sistem i rezultat. Umanjujući izbornu trku i politički proces, Spajk Li je na sebi svojstven način doveo u pitanje pobjedu Buša. Prilično lako i jasno štivo za Trampa.

t-flm

Miss Sloane

Trampu od svježijih filmskih lekcija može poslužiti „Miss Sloane“ (Džon Maden, 2016). Sjajna Džesika Častejn u roli lobistkinje iz Vašingtona uspjela je da ublaži loše recenzije kritičara i podsjetila na važnu ulogu lobista u političkom sistemu SAD. „Miss Sloane“ upozorava Trampa – uvijek se mora paziti šta rade lobisti.

Mr. Smith

Klasik „Mr. Smith Goes to Washington“ (Frank Kapra, 1939) i dan-danas jeste relevantan za političke procese svih većih država na planeti. Komična drama sa Džejmsom Stjuartom u glavnoj ulozi može da nauči Trampa kako se rješava problem korupcije na nivou države.

An Inconvenient

Tramp ne vjeruje u očigledne dokaze da su klimatske promjene surova realnost. Zato mora da pogleda Oskarom nagrađeni dokumentarac „An Inconvenient Truth“ (Dejvis Gugenhajm, 2006). U fokusu je kampanja nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Al Gora, koji pokušava da podigne svijest o eko problemu.

Frost/Nixon

U slučaju da tokom vođenja države bude imao ozbiljnih skandala, Tramp mora da pogleda pomalo zaboravljeno ostvarenje „Frost/Nixon“ (Ron Hauard, 2008). Fenomenalno prepričavanje posljedica Votergejta, koje je nominovano za pet Oskara, jeste dobar politički dezert čak i za gledaoce sa manje iskustva.

svi-ljudi

President's Men

Kada pomislimo na Niksona i Votergejt ne možemo zaobići klasik „All the President's Men“ (Alan Pakula, 1976). Fenomenalni tandem Dastin Hofman i Robert Redford nudi Trampu važnu poduku o trgovanju sa medijima.

Advise & Consent

Nepravedno zapostavljeno ostvarenje „Advise & Consent“ (Oto Preminger, 1962) jeste najvažnije video-štivo za novog predsjednika zbog specifičnog pristupa temi. Preminger se ovdje na poseban način bavi prošlošću: dok se dovodi u pitanje pozicija potpredsjednika, u isto vrijeme je na meti predsjednik. Neko brzo mora da dobaci ovaj film Trampu. L. MURSELJEVIĆ

FOTO: Leila Murseljević / emanuellevy.com / joblo.com / english-subtitles.club

(Objektiv)

Portal Analitika