Kultura

RECENZIJA SERIJE SNEAKY PETE: Kojoti su uvijek gladni

Serija „Sneaky Pete“ ima šmeka hit serijala „Breaking Bad“ koji je proslavio Brajana Krenstona. Postoji samo jedna razlika – umjesto kristal meta kuvaju se laži
RECENZIJA SERIJE SNEAKY PETE: Kojoti su uvijek gladni
Portal AnalitikaIzvor

Imamo previše izbora: živimo u eri kada nam je dovoljan samo jedan klik miša ili dugme na daljinskom upravljaču da presudimo seriji koja ne ulovi na prvu loptu. Zato je Amazon izveo pravi mali podvig sa serijalom „Sneaky Pete“. Prva sezona, čiji scenario potpisuje Grejem Joust, ne dozvoljava čak ni malu pauzu, a kamoli prekid. Svih deset epizoda guta se iz cuga i čupa kosa na glavi kada uslijedi finiš – Amazon još nije potvrdio da će biti druge sezone!

kadar3

„Sneaky Pete“ je vrhunska drama sa pažljivo izgrađenim likovima. Protagonista je Marijus (Đovani Ribisi), krupni prevarant koji je završio u zatvoru poslije propalog šibicarenja. Ostao je dužan 100.000 dolara kockarskom magnatu Vinsu (Brajan Kranston), pa mora da se skloni na sigurno i smisli način da se izvuče.

Ovdje stvari postaju zanimljive – Marijus koristi zatvorskog cimera Pita Maršala koji nije prestajao da priča o svojoj porodici da nađe sklonište. Odlazi kod porodice Maršal i predstavlja se kao Pit, njihov unuk kog nijesu vidjeli 20 godina.

eidnieo

Ovo je samo početak za koji ste mogli saznati još 2015. kada je Amazon emitovao pilot epizodu. Ostatak sezone snimljen je nakon što su korisnici kanala „Amazon Prime“ glasali da vide ostatak pripovijesti. Niko od njih nije iznevjeren – novih devet epizoda oduševiće sve ljubitelje napetih priča o sjecikesama i kuli laži koju grade pokušavajući da se domognu novca.

„Sneaky Pete“ ima šmeka hit serijala „Breaking Bad“ koji je proslavio Krenstona. Postoji samo jedna razlika – umjesto kristal meta kuvaju se laži. Na početku vjerujemo da je najveći prevarant Marijus, a onda slijedi lančana reakcija. Laž zahvata sve ljude kao virus i stvara poligon za vrsnu trku odlične glumačke ekipe koju predvode Ribisi, Kranston i Margo Martindejl.

Dok dođemo do brutalnog finala, u kom sve osim jedne kockice padaju na svoje mjesto, članovi porodice Marfi više nijesu ovce. Marijus nije jedini šakal – svi koji ga okružuju su kojoti gladni novca. Podzapleti u sklopu glavne priče na momente djeluju pomalo nerealno, ali likovi su toliko dobro razvijeni da je lako prihvatiti nemoguća rješenja.

 

M.I.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=OG_zb8VZPMA

FOTO: impawards.com / ew.com

(Objektiv)

Portal Analitika