Društvo

Marković: Vlada i NVO da govore jezikom razumijevanja, a ne ucjena

Za zemlje Zapadnog Balkana, saradnja države i NVO sektora postala je sastavni dio političkih kriterijuma za članstvo u EU. Značajno je da uspostavimo direktni dijalog između Vlade i NVO, koji će biti usmjeren na izradu i realizaciju kvalitetnijih javnih politika. Neophodno je da se dijalog nastavi i vodi u Savjetu za razvoj nevladinih organizacija. Moramo pokazati dobru namjeru i iskrenu želju da sarađujemo; moramo govoriti jezikom razumijevanja, a ne ucjena i ultimativnih zahtjeva. Kritički ugao prema Vladi i njenim politikama se podrazumijeva, ali u mjeri argumenata, dobre namjere i konstruktivnih predloga - poručio je premijer Duško Marković na konsultacijama sa NVO koje je organizovao Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).
Marković: Vlada i NVO da govore jezikom razumijevanja, a ne ucjena
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da se Vlada i NVO sektor moraju saglasiti oko ključnog principa djelovanja NVO u društvu.

“Ako demokratiju ne posmatramo samo kao održavanje izbora svake četiri godine, već kao kontinuirani proces društvenih rasprava u kojima partije, mediji i društvo kao cjelina kritikuju politiku Vlade i formulišu alternativne predloge, onda je jasno da svaka NVO ima pravo da učestvuje u jednoj takvoj debati”, istakao je Marković.  

On je rekao da Evropska komisija (EK) izdašno finansira rad civilnog sektora u zemljama-kandidatima.

“U posljednje tri godine, bespovratna sredstva crnogorskim NVO proslijeđivana su iz Brisela putem evropskih instrumenata u ukupnom iznosu od 3,4 miliona eura, odnosno za demokratiju i ljudska prava u iznosu od 1,5 miliona eura. Taj novac treba opravdati. Vjerujem da se to čini kvalitetnim projektima, stučnim radom, učešćem u argumentovanoj debati na aktuelne izazove i teme sa kojima se suočava crnogorsko društvo”, kazao je premijer na sastanku u Podgorici. 

Marković je naglasio da se kritički ugao NVO sektora prema Vladi i njenim politikama podrazumijeva. Međutim, dodaje on, u mjeri argumenata, dobre namjere i konstruktivnih predloga.

“Dakle, po meni: nevladin, a ne anti-Vladin sektor”, napominje on.

2001markovic2

Marković je rekao da je Vlada prošle godine iz više izvora finansirala NVO sektor sa 3,3, miliona eura, a da je za ovu godinu planiran iznos od oko 3,65 miliona.

On je naveo da su u zemlji registrovane 4.522 NVO organizacije.

“Poruka je svima da ćete na jasnim prinicipima, uz obostrano uvažavanje, u Vladi imati pouzdanog partnera”, istakao je premijer i poručio da u Vladi ne doživljavaju NVO sektor kao protivnike.  

"Predstavnici NVO su dali doprinos izradi brojnih zakonskih akata. Rezultat koji smo postigli na putu ka EU je naš zajednički rezultat. Sigurno nećete imati iz Vlade ambijent u kojem vas smatraju nepijateljima i neistomišljenicima. Svi imate pravo da kažete šta vam smeta, a mi da vam dostojanstveno odgovorimo", podvukao je Marković.

Odgovarajući na pitanja prisutnih o radu Savjeta za razvoj NVO, Marković je rekao da Vlada preispituje njegovu institucionalnu poziciju.

"U dilemi sam da li Savjet treba da bude u okviru Generalnog sekretarijata Vlade ili Ministarstva za javnu upravu. Što se tiče Vladinih predstavnika, struktura Savjeta će biti promijenjena. U Savjetu, ispred Vlade, moraju biti ljudi koji su u stanju da preuzmu odgovornost za odluku koja je na Savjetu, a da je ne mora verifikovati starješina višeg nivoa", naveo je predsjednik Vlade.

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) Ana Novaković, saopštila je da je ambijent u kojem djeluje NVO sektor u Crnoj Gori sve teži, te da institucije koje imaju mandate da rješavaju relevantna pitanja nisu u funkciji ili to ne čine.

“Gotovo dvije godine se čeka izrada izmjena i dopuna Zakona o NVO. Strategija za razvoj NVO je u fazi izrade, pa je ovo period kada NVO djeluje ne samo bez zakonskog, već i strateškog okvira Vlade koji se odnosi na njegov rad. Na ovo se nadovezuje i prekid rada Savjeta za razvoj NVO od jula prošle godine”, istakla je ona.

2001markovicnovakovic

Novaković dalje navodi da finansiranje projekata i programa NVO iz javnih fondova već godinama prati kršenje Zakona o igrama na sreću, što je, kako tvrdi ona, od 2009. rezultiralo smanjenjem od osam miliona eura za ovu namjenu.

"U ovakvom pravnom i institucionalnom vakumu NVO sektor funkcioniše već mjesecima", napominje ona i dodaje da aktivistima nevladinog sektora nijesu zagarantovana fundamentalna prava i slobode, prije svega sloboda izražavanja.

Govoreći o finansiranju NVO, Novaković je kazala da je taj sektor zdravi dio crnogorske ekonomije i da zahvaljujući grantovima smanjuje nezaposlenost u zemlji, te da istovremeno po osnovu poreza i doprinosa u budžet Crne Gore uplaćuje ozbiljne iznose novca.

Ona je pozvala Vladu da “što prije otkoči sve zaustavljene procese koje se odnose na rad NVO, tako što će donijeti već izrađene propise koji na to bez razloga čekaju".

Foto: PR Centar

Portal Analitika