Kultura

Razočaravajući serijal „A Series of Unfortunate Events“

Najveći problem serijala je gluma. Nil Patrik Haris daje sve od sebe u roli zastrašujućeg grofa Olafa, ali badava. Naročito ga je teško gledati poslije sjajne glume Džima Kerija koji istovremeno zasmijava i traumira u roli istog negativca.
 Razočaravajući serijal „A Series of Unfortunate Events“
Portal AnalitikaIzvor

Nemojte reći da nijeste bili upozoreni. Još u uvodnoj špici osmodjelnog Netfliksovog serijala „A Series of Unfortunate Events“ rečeno vam je da skrenete pogled. Pisac Lemoni Sniket (Patrik Vorbarton) ljubazno je naglasio da pripovijest o nesrećnoj djeci Bodler nije za gledaoce slabog želuca.

Poslije svega nekoliko kadrova vidjeli ste da ne laže. Da je život tri siročeta vremenski izvještaj, na meteo karti ne bi bilo tračka sunca. Preovladavali bi olujni oblaci, teške kiše, sniježni naleti očaja, čisti horor, alergije i orkan koji nosi sve pred sobom. Ali... Zar nijeste zakucali na vrata Netfliksa upravo zbog obećanog horora?

aab

Traljavi pristup

Kad užas nije počeo ni na polovini sezone, shvatili ste da nešto nije u redu. Ukapirali ste sljedeće – kad bi „A Series of Unfortunate Events“ bio vremenska prognoza, na meteo karti ne bi bilo zraka oduševljenja, oluje smijeha, teških napada straha, naleta morbidnosti, čiste drame i magije popularne serije knjiga Lemonija Sniketa.

Teško je pronaći TV šou koji ste tako željeli da volite kao „A Series of Unfortunate Events“. Sniketove knjige su magične. Produkciju potpisuje Netfliks. U seriju je uloženo mnogo novca, zbog čega zaista izgleda kao bombončić. Uostalom, traljavi film „Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events“ (Bred Silberling, 2004) sa Džimom Kerijem pokazao je kakve su greške napravljene u adaptaciji. Nažalost, Netfliksov serijal traljaviji je nego ovo ostvarenje, iako jesu unesene određene izmjene u odnosu na film i knjige kako bi priča bila poboljšana.

Promašena gluma

Prvi veliki problem je gluma. Nil Patrik Haris daje sve od sebe u roli zastrašujućeg grofa Olafa, ali bez uspjeha. Ne utjeruje nam strah u kosti, niti u bilo kom trenutku brinemo za djecu koju smrtno ugrožava svojim spletkama. Naročito je teško gledati Harisa poslije sjajne uloge Džima Kerija koji je uspio istovremeno da nas nasmije i istraumira.

Olafova uloga je promašena jednako kao gluma Maline Vajzmen i Luisa Hajnsa koji igraju Violet i Klausa Bodlera. Klinci su neuvjerljivi od početka, kao da ne mogu da se dogovore sa ostatkom ekipe šta žele da postignu – suvu tragikomediju, satiru ili nešto između.

U suštini, jedini dašak svježine unose sporedni likovi – Olafova putujuća glumačka banda, preplašena tetka i ujak Montgomeri koji izgleda kao italijanska verzija Indijane Džounsa. Tu i tamo, kada bljesnu kratki prikazi bračnog para Bodler, izgleda kao da će se nešto konačno desiti, ali ipak ne - u ovoj sezoni.

Dosadna petlja

Zbog toga pati cijela atmosfera filma. Umjesto da crpi energiju iz konstantnog pojavljivanja sveznajućeg pripovjedača i naglašavanja da je sve samo grozomorna bajka, serijal se urušava u beskonačna ponavljanja jedne te iste petlje. Sve je svedeno na ciklus „djeca bježe od Olafa-grof ih pronalazi-klinci traže pomoć-niko ne dolazi-spašavaju se sami iz nevolje-negativac je razotkriven i bježi“. I tako ukrug.

Dosadnu narativnu petlju ne mogu da iskupe misterija, magični kadrovi, neobična stvorenja, gotska atmosfera, poigravanje gramatikom i svi ostali sitni detalji zbog kojih su Sniketove knjige sjajne. Što je najjače, Netfliks je već potvrdio snimanje još dvije sezone. Prva je „pokrila“ četiri Sniketove knjige, a ostale će ekranizovati ostalih devet. Finale je postavilo lijepu osnovu za nastavak, ali badava kada će sve biti isto – suvo, iskarikirano i bez magije. Takav je pristup odabran i od njega se ne može odstupiti osim ako se cijeli projekat ne potopi i odaberu novi glumci.

Na ostale sezone ne vrijedi trošiti vrijeme. Ljepše je pronaći Sniketove knjige. Dok nekad, nekako, negdje, neko ne tutne knjige u ruke reditelju poput Vesa Andersona ili Giljerma del Tora koji mogu znati kako da izvuku mrak, ljepotu i crni humor iz Sniketovih djela. Ili ne pronađe mašinu za putovanje kroz vrijeme i natjera mlađu verziju Tima Bartona da zagrize projekat. Starijem se ne vrijedi obraćati - snimio bi taman ovakvu kašičicu užasa kao što je Netfliksova. M. I.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=Tup-5yOcJuM

 

FOTO: redcarpetrefs.com / mpmews.org

(Objektiv)

Portal Analitika