Kultura

PROGNOZA: Muzikalno šuškanje na listi nominacija za Oskara

U trci za nominacije prednjači mjuzikl „La La Land“. Ipak, ako ovo ne bude prva velika godina „pjevajućih“ poslije 2003. i ostvarenja „Chicago“, planove mu mogu pomutiti „Manchester by the Sea“ i „Moonlight“
PROGNOZA: Muzikalno šuškanje na listi nominacija za Oskara
Portal AnalitikaIzvor

Većina stranih medija filovana je prognozama i tabelama, a onlajn kladionice već su usijane od opklada. To je znak da se bliži važan datum, 24. januar i objava nominacija Američke akademije. Reakcije kritičara su pomiješane, pa „proricanja“ sudbina nagrađenih nijesu previše jednostavna. Ipak, filmska šuškanja u januaru jesu fenomenalan način da se počne nova kinematografska godina. Ovogodišnje, 89. uručenje Oskara šušti najmuzikalnije od 2003! Kvote na oskarovskoj kladionici su skoro pa zabetonirane - poznati su dobitnici Zlatnog globusa, jednog od najjačih indikatora Oskara.

oskar2

Veliki zalogaj

Prednjači film „La La Land“, nadahnuti mjuzikl u režiji Demijena Šazela, koji je promijenio istoriju osvojivši sedam Globusa u svim kategorijama u kojima je nominovan. Ovo ostvarenje prati neviđeni marketing i konstantno potenciranje priče da više mjuzikala treba da ima počasno mjesto u sezoni dodjele nagrada. Zbog toga će se sva šuškanja koja prate „La La Land“ vjerovatno pretočiti u istinu. Ako je prošlogodišnju dodjelu obilježio Leonardo Dikaprio koji je predugo čekao svoju statuetu, ova godina će biti centar „pjevajućeg svijeta“.

Taj svijet bez ikakve sumnje može biti preslikan sa uručenja Globusa. Šazelovom ostvarenju ne ginu nominacije za film, režiju, i glavnu glumicu i glumca. Ovom zalogaju slobodno možemo dodati i priznanja tehničko-muzičke prirode poput scenografije, muzike, pjesme i montaže zvuka, a možda i fotografije. Naravno, ne treba očekivati da će Akademija, kada dođemo do nagrada, biti tako širokogruda - posljednji mjuzikl koji je dobio čak šest Oskara bio je „Chicago“ 2003. godine. Ovdje možemo očekivati sličan ishod.

Muške uloge

Ako stavimo mjuzikl po strani kao malo neozbiljniju formu i fokusiramo se isključivo na drame, ovogodišnja lista nominovanih može da iznenadi. Ima i čime, iako Globusi to nijesu pokazali. Jedan od najboljih filmova prošle godine, „Moonlight“ u režiji Berija Dženkinsa, nije se proslavio na uručenju Globusa. Dobio je samo jednu nagradu od šest nominacija. Međutim, uzeo je baš priznanje za najbolju dramu. Sličnu situaciju imali smo 2006. kada je na iznenađenje svih Oskara za najbolji film uzeo „Crash“.

Sličan scenario prati ostvarenje „Manchester by the Sea“ u režiji Keneta Lonergana, koje je nakon pet nominacija takođe uzelo samo jedan Globus. Međutim, to ni po koju cijenu ne znači da ovaj magični film neće biti najbolji sakriveni dobitnik kog često volimo da tražimo u festivalsko-nagradnim danima. Na uručenju Oskara ponoviće se scenario sa Globusa - Kejsi Aflek obilježiće kategoriju glavne muške uloge.

U slučaju da Aflek ipak ne bude pretjerano interesantan, tu su Denzel Vašington u filmu „Fences“ i Rajan Gosling u ostvarenju „La La Land“. U kategoriji sporedne muške role, bitku će sigurno predvoditi Dev Patel iz filma „Lion“, Mahersala Ali iz „Moonlighta“ i Džef Bridžis iz indi hita „Hell or High Water“. Ako Akademija bude imala barem malo sluha, Oskar odlazi Aliju u ruke.

Žene i scenario

Filmski kritičari postigli su konsenzus u jednoj kategoriji - Emu Stoun niko ne može pobijediti u trci za Oskara za glavnu žensku ulogu. Međutim, koliko god je marketing učinio svoje, a Stoun se našla u vrlo prikladnoj ulozi, ne treba zaboraviti da na drugoj strani imamo fenomenalnu Natali Portman i film „Jackie“. S druge strane, kategorija sporedne ženske uloge napraviće pravi haos: na listi se očekuju Vajola Dejvis, Mišel Vilijams i Naomi Haris!

Nominacije za scenario čekamo kao zapete puške. „Moonlight“ je perfektan dobitnik u kategoriji adaptiranog scenarija, u kojoj nema pretjerano dobrog materijala, ali Akademija uvijek može da iznenadi u posljednjem minutu. Lako je predvidljiva nominacija filma „Fences“, adaptacija dobitnika Pulicerovog priznanja Ogasta Vilsona koji je uspio da završi scenario pred smrt. Važan je i simpatični tekst ostvarenja „Lion“ Luka Dejvisa, koji je uspio da učini magičnom jednu jednostavnu priču.

Mnogo žešća bitka vodiće se u kategoriji originalnog scenarija. Pored fenomenalnog „Manchester by the Sea“, ovdje očekujemo nezaobilazni „La La Land“ i „Jackie“, koja može biti simpatično iznenađenje. Bez obzira na to što je priča filma „Manchester by the Sea“ mnogo dublja i pitkija, „La La Land“ u očima Akademije može biti osvježenje poslije teške 2016. godine.

Skorseze i Gibson

Iako ga kritičari nijesu mazili, novo ostvarenje Martina Skorsezea „Silence“ naći će se među nominovanima. Ipak, ne izgleda da se stari majstor može nadati priznanju - bez obzira na vrlo relevantnu i jaku temu, 2017. ne izgleda kao njegova godina.

S druge strane, njegov manje uspješan suparnik Mel Gibson već sada može biti zadovoljan zbog šuškanja oko njegovog ostvarenja „Hacksaw Ridge“. Gibson je u pravom trenutku snimio jedan takođe relevantan film koji, uz odgovarajući marketing, može da iznenadi u sporednim kategorijama.

Nominacije za Oskara Američke akadmije nauka i umjetnosti biće objavljene 24. januara, a konačan ishod glasanja saznaćemo 26. februara. Jedno je sigurno: ko god završio na listi nominovanih, 89. ceremonija uručenja Oskara biće prilično muzikalna. Leila MURSELJEVIĆ

Kategorija stranog filma

Najzanimljiviji meč odigraće se u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja. Sa skraćene liste devet nominovanih posebno prednjače dva naslova. Iranski kandidat „The Salesman“, ostvarenje Ašgara Farhadija, fokusirano je na mladi par koji oživljava knjigu Artura Milera „Smrt trgovačkog putnika“. Fenomenalni Šahab Hoseini, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u Kanu, odličan je dodatak zanimljivoj kinematografiji Irana.

Drugi jaki kandidat je njemačka drama „Toni Erdmann“ koji je osvojio čak pet nagrada Evropske filmske akademije. Ova komična drama u režiji mlade Maren Ade jeste zanimljiva priča o ocu koji izmišlja likove da se približi uspješnoj ćerki. Nažalost, Akademija je zaobišla fenomenalno ostvrenje „Elle“ u režiji Pola Verhovena, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog globusa za najbolji strani film.


FOTO: indiewire.com / variety.com

(Objektiv)

Portal Analitika