Kultura

INTERVJU, ACA SELTIK: Zagor protiv licemjera

Pjesma „I Wish You the Very Worst“ poruka je svim licemjerima, ali ne samo njima. Koliko puta ste se ugrizli za jezik pred nekim ko je zaslužio da mu se kaže ,,Želim ti sve najgore“? Svi prst na čelo i nemojte da zatvarate usta! – poručio je Aca Seltik u intervjuu za Objektiv
INTERVJU, ACA SELTIK: Zagor protiv licemjera
Portal AnalitikaIzvor

Samo nekoliko minuta preslušavanja ,,Many Mouths Shut“, novog albuma sastava Orthodox Celts, dovoljno je da se zauvijek zaboravi etiketa o ,,bendu  koja svira veseli keltski rok za svoju dušu i pravi dobre koncerte u slavu Svetog Patrika“. Ova muzička priča je mnogo ozbiljnija i kompleksnija.

U intervjuu za Objektiv, frontmen Aleksandar Petrović, popularni Aca Seltik, bio je spreman da dotakne neke od tema našeg vremena i prostora kojima se album bavi. Dok tankom strunom spaja balkanska brda sa irskim liticama, Aca je nagovijestio koliko je ovo ličan projekat. I hrabar, poput Zagora Te-Neja na omotu albuma!

OBJEKTIV: Bendovi na prostoru bivše Jugoslavije i dalje stvaraju u atmosferi gdje TV i radio stanice izbjegavaju da emituju pjesme provokativnijeg političkog sadržaja. Koliko je udarna pjesma sa novog albuma, numera ,,I Wish You the Very Worst“, poruka političkoj eliti, a koliko javnosti i svima koji su odgovorni za ovakvo stanje?

ACA SELTIK: Poruka je svim licemerima! Bili oni političari, ,,biznismeni“, ,,zvezde“ ili ,,Vi Aj Pi“. Bilo koja vrsta nabeđenih veličina, koja živi na grbači drugih, a održavaju se na gluposti i strahu onih na čiji račun žive. Ali, ova pesma se ne obraća samo njima. Koliko puta ste se ugrizli za jezik pred nekim ko je zaslužio da mu se kaže ,,Želim ti sve najgore“? Svi prst na čelo i nemojte da zatvarate usta...

bend-orthodox-celts

OBJEKTIV: Prije 25 godina bili ste pioniri, a sada je sve više bendova u regionu koji stvaraju isključivo na engleskom jeziku. Koliko je teško pisati nešto zaista lično, kao što je numera „Lone Wolf“, na jeziku koji nije maternji?

ACA SELTIK: Kad je muzika u pitanju razmišljam na engleskom jeziku i tako je oduvek. To je u mom slučaju rezultat učenja tog jezika od treće godine života, pa mi je normalno da svu intimu iskažem na engleskom. Sa godinama, kako se pojavljuju bendovi poput Arkone ili Korpilanija ili Fintrola, nije mi nimalo strano da ponešto izrazim i na maternjem. Pa i na nekom trećem jeziku...

OBJEKTIV: Prošla je čitava decenija od prethodnog albuma. Jeste li možda poželjeli da je proces stvaranja bio brži i lakši?

ACA SELTIK: Ponekad mi se činilo da sam na ivici nerava dok sam čekao da se svi usaglasimo da je to-to i da je došlo vreme za album. Ne stvaram po direktivi. Ne... Kad mi se tekst pojavi, pojavi se. Nekada ne napišem ni red po nekoliko meseci, a onda izlati devet pesama za tri dana. Neke od ovih su nastale pre skoro deceniju, a neke neposredno pred ulazak u studio.

OBJEKTIV: Prija li Vam više pisanje ili stvaranje muzike?

ACA SELTIK: Kako sa tekstovima, tako i sa svim stvarima koje studijski rad podrazumeva. Mi imamo sreću da nikad nismo zavisili od vremena. Čekanje je, makar u našem slučaju, uvek bilo u funkciji dostizanja standarda koji smo sami zadali. A samo stvaranje uvek uživanje.

OBJEKTIV: Koliko je seltik rok kao pravac dobra podloga za angažovane teme i bunt?

ACA SELTIK: Bolja je podloga nego neki drugi podžanrovi rokenrola. Istorija je pokazala da su najbolji društveno angažovani tekstovi dolazili iz pera autora koji su delovali iz te struje - ili iz pank miljea ili od autora koji su koketirali sa keltskim folkom i regeom.

OBJEKTIV: Nevjerovatno i dalje zvuči to što je Zagorov najbolji moderni crtač Valter Venturi radio cover albuma. Postoji li šansa da ovaj autor pronađe mjesto i za dobro poznatu ekipu muzičara, na primjer u nekom kadru u salunu, u nekoj novoj svesci stripa?

ACA SELTIK: Odlična ideja! I proslediću je Valteru. Samo... Ja neću da budem pijanista i da za pokeraškim stolom sedim leđima uza zid!

OBJEKTIV: Mnogo slušalaca vas i dalje nepravedno više prepoznaje kao vrhunski koncertni, nego autorski bend. Osjećate li da je to tako?

ACA SELTIK: Na početku smo bili velika nepoznanica - nešto egzotično i nesvakidašnje. Isporučivali smo ogromnu dozu pozitivne energije koje tada nije bilo ni za lek. Danas se od nas to očekuje i sa punim pravom traži svirka po standardima koji su neretko iznad svetskih, opšteprihvaćenih. A ipak, mi se i dalje ludo zabavljamo i bina nam je prirodno okruženje. I tu se osećam kao kod kuće...

S. STAMENIĆ

omot-albuma-many-mouths-shut

Džo Stramer protiv prevaranata

OBJEKTIV: Ko je Vaš muzički uzor ili možda primjer ultimativnog rok buntovnika?

ACA SELTIK: Stojim iza toga da su The Clash bili jedini pravi pank bend sa svim onim što to podrazumeva, a svi ostali manje-više prevaranti. A Džo Stramer jeste, ne zaboravite, em bio Irac, em je spojio rege, folk i pank u neraskidivu celinu.

Ljepši od grupe TNT

OBJEKTIV: Kako objašnjavate fenomen velike popularnosti benda Orthodox Celts u Italiji?

ACA SELTIK: Teško pitanje... Mislim da su ipak kvalitet i upornost nešto što je donelo prevagu, a Italijani prepoznali na pravi način. Srcem, bez mnogo racionalnog razmišljanja, kao što obično rade. A ionako na promo fotkama izgledamo kao grupa TNT, samo smo mnogo lepši!

Roni Dru je moj deka

Potrudili smo se da dobro namučimo Acu Seltika mini setom ili-ili pitanja na koja teško može da odgovori bilo koji zaljubljenik u Irsku. Međutim, frontmen Orthodox Celtsa uspio je da se snađe prilično dobro. Odao je poštovanje svima, naročito svom deki iz The Dublinersa...

OBJEKTIV: Litice Irskog mora ili kaldrma istorijskog Dablina?

ACA SELTIK: Zavisi od raspoloženja, mada ja sam stari kaldrmaš.

OBJEKTIV: The Pogues ili The Dubliners?

ACA SELTIK: Literalno, The Pogues i Šejn Mekgouven pre svih. Što se tiče pojave i gospodstvenosti - Roni Dru iz benda The Dubliners. To je moj deka...

OBJEKTIV: Flogging Molly ili Dropkick Murphys?

ACA SELTIK: Ma jok! The Pogues! А od nešto novijih, Fiddler’s Green i Tempest.

OBJEKTIV: Džordž Best ili Keni Dalgliš?

ACA SELTIK: Henrik Larson i Gabrijel Omar Batistuta.

OBJEKTIV: Roj ili Robi Kin?

ACA SELTIK: Izbor je lak. Od Roja sam dobio dres, njegovu sedmicu iz sezone kad je igrao za Seltik.

 

FOTO: Uroš Žunić

Portal Analitika