Društvo

Vozovi kasne zbog nedostatka djelova

Predsjednik Centra za željeznička istraživanja Milisav Dragojević saopštio je juče kako je stanje u crnogorskoj željeznici alarmatno i da je pred kolapsom, te da prevoz osim što je neredovan, nije ni bezbjedan.
Vozovi kasne zbog nedostatka djelova
Portal AnalitikaIzvor

On je apelovao na Vladu i Ministarstvo saobraćaja da što hitnije preduzmu mjere i da se preduzeće Željeznički prevoz spasi od, kako kaže, dugogodišnjeg uništavanja.

Kašnjenje

S druge strane, iz Željezničkog prevoza Pobjedi su kazali da Dragojevićeve tvrdnje nijesu tačne i da željeznica nije pred kolapsom. Dragojević je u svom saopštenju podsjetio da su građani koji koriste voz kao prevozno sredstvo prethodnih dana imali mnogo problema i doživjeli brojne neprijatnosti jer nijesu znali da li će vozovi uopšte saobraćati i ako saobra- ćaju koliko će kasniti, te da li će moći stići na posao ili obaviti druge obaveze.

On navodi da je prethodnih dana bio neuobičajeno veliki broj otkazanih vozova na relaciji Podgorica – Bar – Podgorica; Podgorica – Nikšić – Podgorica; Podgorica – Bijelo Polje – Podgorica. Podsjeća da je jedino svakodnevno saobraćao međunarodni putnički voz na relaciji Bar – Beograd - Bar.

- U prvih 15 dana januara ove godine otkazano je više od 140 vozova – ustvrdio je Dragojević.

On za ovakvo stanje optužuje Milojicu Zindovića doskorašnjeg direktora.

- Stariji željezničari pamte velike hladnoće. Tada, u tim uslovima bila je problematič- na prohodnost pruge zbog sniježnih nanosa i lavina. Sada je željeznička infrastruktura obezbijedila prohodnost pruge, ali su vozna sredstva zatajila. Zatajili su odgovorni ljudi u ŽPCG jer nijesu na vrijeme propisno održavali vozna sredstva za čiju je nabavku i remontovanje utrošeno oko 20 miliona eura - ocjenjuje Dragojević. On je kategoričan da otkazivanje polazaka prethodnih dana nije uzrokovano vremenskim neprilikama, nego da je posljedica nepropisnog održavanja i eksploatacija voznih sredstava već duži niz godina, zašto su odgovorni „nestručan i neodgovoran menadžment“.

Iz Željezničkog prevoza Pobjedi su kazali da imaju probleme sa nedostatkom voznih sredstava i da su bili prinuđeni da otkažu određeni broj vozila planiranih redom vožnje.

Razlozi

- Nedostatak voznih sredstava prouzrokovan je prvenstveno iz objektivnih razloga, a to je nedostatak rezervnih djelova i neispravnosti prateće opreme. Od šest elektromotornih garnitura, tokom januara bile su ispravne u prosjeku dvije - kazali su iz Željezničkog prevoza.

Oni su, kako ističu, sa postoje- ćim ispravnim sredstvima, prioritet davali vozovima sa većim brojem putnika. - Za dio otkazanih vozova obezbijeđen je alterantivni prevoz autobusima – podsjetili su oni, uz pojašnjenje da to nijesu bili u mogućnosti za sve otkazane relacije. Oni poručuju da i pored nedovoljnih materijalnih sredstava planiranih Budžetom za ovu godinu, Željeznički prevoz će nastojati da ponudi bezbjedan i uredan saobraćaj vozova, u skladu sa materijalnim i objektivnim mogućnostima. - Ovim putem izvinjavamo se putnicima – naveli su iz Željezničkog prevoza.

(Pobjeda)

Portal Analitika