Politika

Glavni odbor ne može da isključi Damjanovića

Glavni odbor Socijalističke narodne partije ne može isključiti Aleksandra Damjanovića iz članstva u toj partiji. To proizilazi iz Statuta Socijalistič- ke narodne partije po kome je za isključenje isključivo nadležan lokalni odbor partije u ovom slučaju podgorički odbor, kome je istekao mandat.
Glavni odbor ne može da isključi Damjanovića
Portal AnalitikaIzvor

Dnevni list ,,Dan“ objavio je juče, pozivajući se na izvore bliske vrhu SNP-a, da će GO na sjednici u nedjelju raspravljati o isključenju Damjanovića ,,zbog izjava i postupaka koji nijesu u skladu sa stranačkim pravilima“. Međutim Statut SNP-a je u potpunosti na strani Damjanovića.

 - Odluku o isključenju donosi nadležni opštinski odbor partije. Isključenje se izriče za djelovanje, kandidaturu, ili davanje potpisa za drugu politič- ku partiju, ili nezavisnog kandidata, bez saglasnosti nadležnog organa partije. Isključenje se može izreći za djelovanje, koje je u suprotnosti sa osnovnim principima partije, za kršenje odredaba Statuta, za nepoštovanje obaveza odbornika, odnosno poslanika, predviđenih članom 76 Statuta partije, za ponašanje, ili djelo, koje nanosi ozbiljnu štetu partiji, navodi se u članu 17 Statuta SNP-a. Damjanović u izjavi za Pobjedu nije želio da komentariše pisanje medija.

 -To su spinovi nekih pojedinaca ili pojedinki, rekao je Damjanović. Damjanović nije prisustvovao posljednjoj sjednici Glavnog odbora SNP-a na kojoj je dat rok od sedam dana za formiranje lokalne vlasti u Kotoru. On je u izjavi za Pobjedu tada saopštio da odluku o buduć- nosti partije treba da donesu njeni članovi, a ne partijski organi. Po Statututu SNP-a Damjanovića ne može isključiti ni Odbor glavnog grada jer je tom organu istekao četvorogodiš- nji mandat, pa su odluke tog tijela pravno ništvane.

Predsjednik podgoričkog odbora Dragan Ivanović potvrdio je u izjavi za Pobjedu da je četvorogodišnji mandat Opštinskom odboru SNP Podgorica istekao u oktobru prošle godine, a da će izbori za novi, zbog aktuelne situacije u partiji, biti održani najvjerovatnije do kraja maja. On je napomenuo da se istek mandata poklopio sa održavanjem oktobarskih parlamentarnih izbora, te da je tada na nivou partije odlučeno da izbori za novi mandat budu održani nakon Nove godine.

- Sada imamo drugih problema, tako da ćemo se oko toga dogovoriti naknadno. Do kraja maja ćemo sprovesti izbore unutar partije – rekao je Ivanović.

Bulatovića i Kneževića isključio Velizar Kaluđerović

Posljednje isključenje podgorički SNP je sproveo 2012. godine kada su na prijedlog tadašnjeg predsjednika tog ogranka Velizara Kaluđerovića iz stranke isključeni Milan Knežević i Predrag Bulatović. Knežević i Bulatović su potom osnovali Demokratsku narodnu partiju koja je sadašnji konstituent Demokratskog fronta. Bulatović i Knežević nijesu prisustvovali sjednici tog Odbora.

(Pobjeda)

Portal Analitika