Kultura

Prof. dr Tomović – Šundić: Njegoš je najmoćnija riječ Crne Gore

Povodom Dana Biblioteke, u sali NB “Radosav Ljumović” koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, predstavljena je knjiga "Njegoševa filozofija čovjeka", autorke profesorke dr Sonje Tomović Šundić.
Prof. dr Tomović – Šundić: Njegoš je najmoćnija riječ Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na promociji su, uz autorku, učestvovali profesor dr Čedomir Čupić,  prof. dr Ljiljana Pajović-Dujović, mr Aleksandra Vuković, kao i direktor Biblioteke Nebojša Burzanović.

“Njegoš je najmoćnija riječ Crne Gore, najdublja misao, najdubokoumniji zahtjev za tajnu ljudske sudbine, u tajnu ljudskog života, najdublji odgovor nad smislom postojanja koji je Crna Gora dala, koji su vjerovatno dali južnoslovenski narodi i kojima smo pokazali da na evropskoj sceni možemo dostojno da stojimo zajedno sa Geteom, sa Danteom, sa Šekspirom, sa starim civilizacijama, misliocima I mudracima, ” navela je u svom obraćanju profesorka dr Sonja Tomović Šundić.

Ona je istakla kako smatra da je “Njegoš najuzvišenija tačka koja je pokazala naše jedinstvo sa evropskom kulturom i svjetskom baštinom”.

Govoreći o knjizi prof. dr Tomović –Šundić „Njegoševa filozofija čovjeka“, profesor dr Čedomir Čupić je u nadahnutom govoru, a sa posebnim osvrtom na antropološke teze predočene u studiji istakao problem odnosa čovjeka i ljepote.

„Posebna dimenzija čovjeka koji je profesorka Tomović obradila jeste problem odnosa čovjeka i ljepote. Ljepota je još kod starih Grka bila najveći ideal, sveta ideja i istovremeno univerzalna vrijednost koja je bila krov nad ljudskim životom. Ljepota je nešto što možda čovjeka najviše izaziva, podstiče da promišlja, horizontalno i vertikalno mašta o svom životu. U vertikali ljepota je nedostižni san, san koji se odvija i u snu i na javi. Stranu čovjeka kao estetskog bića profesorka Tomović Šundić izuzetno je dobro ocrtala obuhvatajući sve dimenzije. Od obilježja i vrsta ljepote, ističući posebno kako fizičku, tako i metafizičku ljepotu“, naglasio profesor dr Čupić.

On je, iznoseći svoje utiske o knjizi „Njegoševa filozofija čovjeka“ prof. dr Tomović Šundić, u jednom trenutku svog obraćanja i  ustvrdio:  

„Kod Njegoša nije čovjek u centru kosmosa, već je kosmos u centru čovjeka“. 

Povodom objavljivanja svoje knjige “Njegoševa filozofija čovjeka” profesorka dr Tomović Šundić je rekla da je knjiga posvećena njenom ocu Slobodanu Tomoviću (1929 – 2016) profesoru i poznatom njegošologu.

“Narod koji ima Njegoša ne treba da se brine ni za svoj kulturni ni za svoj duhovni identitet”, zaključila je profesorka dr Sonja Tomović Šundić.

 

Ž.V. 

Portal Analitika