Kultura

FILMSKA 2017: Kula od lego kockica

Vodimo vas kroz listu filmova koji će nas oduševiti ili „raniti“ u pete kao zalutala Lego kockica u narednih 12 mjeseci
FILMSKA 2017: Kula od lego kockica
Portal AnalitikaIzvor

Tek smo zakoračili u novu filmsku godinu, a već titramo od treme. Već je najavljeno toliko filmova da je teško obuzdati uzbuđenje, iako mnogi neće stići do domaćeg bioskopa ni do 2018. Ova filmska godina nalik je kuli od lego kockica. Slagaćemo je strpljivo, pažljivo i dugo, skoncentrisani kao što to samo može dijete kada se igra i svoj „rad“ pretvara u najvažniji projekat na svijetu.

S druge strane, ako naslovi koje čekamo sa nestrpljenjem iznevjere, osjećaćemo se kao isto to dijete kojem se zagubila važna lego kockica, a onda je slučajno nagazilo trčeći kroz kuću i zavrištalo od bola. Mnogo je djelića koji mogu da nam se zariju u pete ove godine, što znači da 2017. obećava strahovito dobre naslove. U nadi da će među njima biti filmčina za pamćenje, vodimo vas kroz listu ostvarenja koja će nas oduševiti ili raniti u narednih 12 mjeseci.

Blokbasteri

Za razliku od prethodne, uz rijetke izuzetke poput filma „Arrival“, godina miriše na vrsne i inteligentne blokbastere. Prvo među ostvarenjima koja su u znaku velikog iščekivanja jeste „Ghost in the Shell“ sa Skarlet Johanson u glavnoj ulozi.

Reditelj Rupert Sanders već je istrpio kritike zbog „bijelog ispiranja“, odnosno angažovanja Johanson u ulozi koja je „namijenjena“ glumici azijatskog porijekla. Sve takve komentare vrijedi zanemariti, što je već dokazala sjajna Tilda Svinton u filmu „Doctor Strange“, čiji su autori dobili istu optužbu.

Tizeri filma „Valerian and the City of a Thousand Planets“ u režiji Lika Besona izazvali su žmarce ljubiteljima reditelja ostvarenja „Leon“ (1994) i „The Fifth Element“ (1997). Čak ne zvuči loše ni njegova ideja o ubacivanju Rijane u priču o putovanju kroz vrijeme i istraživanju mutnih poslova galaktičke imperije.

Velika fama prati „Dunkirk“, prvi film Kristofera Nolana nakon „Interstellara“ koji je osvojio publiku i izludio kritičare. Drugi svjetski rat uz Toma Hardija, Marka Rajlensa i Kilijana Marfija? Spremite se za dugi red u Sinepleksu!

Vijest o ulozi Idrisa Elbe u adaptaciji „The Dark Tower“ majstora strave Stivena Kinga umalo je oborila internet. Krajem jula konačno ćemo zaviriti u svijet kojem se priključio i Metju Mekonahi, odabravši da igra u mračnoj kuli umjesto u nastavku filma „The Guardians of the Galaxy“.

Trejler filma „Beauty and the Beast“ zamađijao je najveće mrzitelje tendencije studija Dizni da oskrnavi kultne crtane filmove pretvarajući ih u loša igrana ostvarenja. Ne postoji savršeniji izbor za ulogu Bel od Eme Votson – nadajmo se da ćemo ostati uvjereni u to poslije premijere.

Prethodna godina je bila prilično tanka za superheroje, ali čini se da će ih 2017. ispraviti „Wonder Woman“, „Thor: Ragnarok“, „Logan“, „Spider-Man: Homecoming“, „Star Wars: Episode VIII“ i „Justice League“. Interesantno djeluje nova adaptacija „It“ Stivena Kinga, a od „War for the Planet of the Apes“ očekuje se popunjavanje praznina u prvom dijelu i pojačavanje temelja velike franšize.

Kraj čekanju

Čekalice godine: „T2 Trainspotting“, „Blade Runner 2049“, „Guardians of the Galaxy 2“ i „Kingsman: The Golden Circle“. Nastavak kultnog filma Denija Bojla čekao se 20 godina. Denis Vilnev dokazao je u „Arrivalu“ da može da iznese inteligentni SF i razbio predrasude prema nastavku „Blade Runnera“.

Prethodnik Rakuna, bebe Gruta, ubilačkog soundtracka i svježe dovedenog Kurta Rasela osvojio je publiku za vrlo kratko vrijeme – kao i šarmantna britanska služba Kingsman. Film „Alien: Covenant“ Ridlija Skota moraće da oživi nešto magije kultnog originala, naročito kada se u obzir uzme očajni „Prometheus“ iz 2012. godine.

Velikani

I trešnjica za kraj: najave filmova velikana kinematografije i prilično dobro provjerenih autora. Roman Polanski vraća se sa filmom „Based on a True Story“. Eva Grin u ulozi žene koju ganja opsesivni obožavalac obećava još jedno sjajno klaustrofobično iskustvo u režiji starog majstora. Aleksander Pejn poslije genijalne „Nebraske“ donosi SF dramu „Downsizing“ sa zvjezdanom glumačkom ekipom koju čine Kristen Vig, Met Dejmon, Kristof Volc i Alek Boldvin.

Film Mihaela Hanekea možda se zove „Happy End“, ali čisto sumnjamo da nam neće razbiti i ponovo sastaviti u komade svaku emociju koju smo ikada imali. Sineasta je uposlio Izabelu Iper i Žan-Luja Trentinjana u filmu čiji će važan aspekt biti posvećen izbjegličkoj krizi u Evropi. Grčki reditelj Jorgos Latimos ponovo se udružio sa Kolinom Farelom. Poslije sjajnog „Lobstera“, duo u saradnji sa Nikol Kidmen donosi „The Killing of A Sacred Deer“, film za koji je Farel rekao da je najčudniji projekat na kom je ikada radio. Čudniji od „Lobstera“!

Vim Venders prikazaće „Submergance“ sa Džejmsom Mekavojem i Alisijom Vikander, koji igraju u neobičnoj pripovijesti o Englezu kog džihadisti zarobljavaju u Africi. Netfliks će nam predstaviti ostvarenje „Okja“ u režiji Bong Jun-hoa, koji stoji iza genijalnog ostvarenja „Snowpiercer“.

Mel Gibson i Šon Pen udružiće se u filmu „Professor and the Madman“, biografiji autora Oksfordskog rječnika. Gaj Riči pripremio je „King Arthur: Legend of the Sword“ u kom glume Čarli Hanam i Džud Lo. Aleks Garland, poslije sjajnog „Ex-Machina“, ponovo uranja u SF u filmu „Annihilation“ u kom igraju Natali Portman i Dženifer Džejson Li, proslavljena u Tarantinovom „The Hateful Eight“.

Ako vam je ovo malo za građenje kule od filmova u narednih 12 mjeseci, potražite pomoć od ljekara ili obližnjeg farmaceuta. Ovo će biti godina filmčina ili velikog ništa. Polijećemo! Marija IVANOVIĆ

 

 Ubice sivih ćelija

Pored velikih nada i potencijalno dobrih filmova koji mogu da završe u ćorsokacima, na bioskopskim blagajnama svake godine čekaju kompletne ubice nervnih ćelija. Uglavnom su to milioniti nastavci popularnih franšiza ili bespotrebni rimejci kultnih ostvarenja - i biografija Žan-Lika Godara „Redoubtable“ u režiji oskarovca Mišela Hazanavičijusa, za koju je kultni francuski inovator odmah rekao da je potpuno suluda i bespotrebna. Ova godina neće biti izuzetak, iako se nadamo da će dobri filmovi prevagnuti i oporaviti nam sive mase od dolarožednih pohoda na džepove gledalaca.

Među najvećim potencijalnim ubicama godine je nastavak filma „Fifty Shades of Gray“. Drugo mjesto dijele rimejci filma „Jumanji“ i hit serija iz devedesetih „Baywatch“ i „Power Rangers“. Koliko god efekti bili dobri, teško da glumačke postave mogu učiniti ove projekte gledljivima. Dvejn Džonson u guilty pleasure filmu „Jumanji“ poslije Robina Vilijamsa? I u „Baywatch“, poslije serije koja nam je „darivala“ Dejvida Haselhofa, odnosno Miča Bjukenona? Kad se na to doda Zek Efron i slični glumčići, teško da može da prođe.

Peti djelovi franšize „Transformers“ i „Pirates of the Caribbean“ teško mogu da iznenade – kad stignu u Sinepleks, kupite kartu na sopstvenu odgovornost. Ali, možda nešto bude od filma „Mummy“ u režiji Aleksa Kurcmana. Reditelj je uposlio Toma Kruza u ulozi kultnog čudovišta, a narednih godina planira da snimi ostvarenje „Frankenstein“ sa Havijerom Bardemom i „The Invisible Man“ sa Džonijem Depom. Cijela ideja miriše na jeftinu eksploataciju čuvenog svijeta čudovišta, ali vrijedi čekirati sve filmove makar zarad odlično odabranih glavnih glumaca.

 Obavezna to do lista animacija

U eri hiperprodukcije animiranih filmova, teško je pronaći naslove koji sigurno zavređuju pažnju. Ipak, svaka godina u kojoj Piksar ima novi film može se smatrati dobrom. Krajem 2017, sjajni studio predstaviće „Coco“, film o 12-godišnjem dječaku iz Meksika koji otključava drevnu misteriju. Jedva čekamo da vidimo kako će Piksar prikazati čuvenu meksičku ceremoniju - Dan mrtvih. U njihov drugi projekat „Cars 3“ vjerovatno ne vrijedi ulagati vrijeme, ali možda iznenade.

Obavezan na to do listi je treći dio franšize „Despicable me“ koji prikazuje turbulenten promjene u životu Grua i minjonaca nakon što voljeni tankonogi nosonja uđe u brak.

Sa najvećim nestrpljenjem čekaju se dva „kockasta“ filma – „The Lego Batman Movie“ i „The Lego Ninjago Movie“. Poslije velikog uspjeha filma „The Lego Movie“ koji je raspilavio najveće skeptike, stižu dva spin-ofa fokusirana na Betmena i svijet nindža ratnika. Ako budu približno dobri i duhoviti kao original, teško da mogu razočarati.

 

 

 

FILMSKA 2017: Kula od lego kockica
Filmska godina u znaku provjerenih autora i dugo očekivanih nastavaka
Portal Analitika