Kultura

NAJBOLJE SERIJE 2016: Duboki naklon debitantima

Proteklih 12 mjeseci svjedočili smo uzdizanju vrsnih novih serija koje su za kratko vrijeme oformile pravu armiju fanova. Netfliksova šarmantna crvotočina je samo jedna od njih
NAJBOLJE SERIJE 2016: Duboki naklon debitantima
Portal AnalitikaIzvor

Debitanti odavno nijesu ljepše blistali na malim ekranima kao 2016. godine. Proteklih 12 mjeseci svjedočili smo uzdizanju vrsnih serijala koji su za kratko vrijeme uspjeli da oforme pravu armiju fanova. Serijal „Stranger Things“ je najpopularniji i najbolji od njih, pa su klinci iz Netfliksove šarmantne crvotočine s razlogom bili glavne zvijezde na većini holivudskih svečanosti, premijera i važnih umjetničkih događaja. Ali, nije samo Netfliks imao aduta u rukavu. Još četiri debitanta izdominirala su protekle godine i zavrijedila mjesta pored iskusnijih kolega na top deset listi najupečatljivijih serijala 2016. Zaslužuju duboke naklone.

1. Stranger Things

Slatko malo čedovište, prekriveno „otiscima prstiju“ dva Stivena (Spilberga i Kinga), Klajva Barkera, Giljerma del Tora i Džona Karpentera, otvorilo je crvotočinu i usisalo nas pravo u osamdesete. Hvala Metu i Rosu Daferu zbog osjećaja da smo sjeli na bajkove, napravili plejlistu od muzike Joy Divisiona, The Clasha i Jefferson Airplanea i uputili se na roštilj pored šina sa omiljenim autorima!

2. Peaky Blinders

Uz zvuk kočija, šuštanja mantila i topota konja praćenog pjesmom „Red Right Hand“ Nika Kejva, Šelbijevi su se vratili jači nego ikada i secirali sve čovjekove kontradiktornosti i strasti. Da ne pominjemo petu epizodu i predivan omaž Dejvidu Bouviju!

3. The Night Of

Dejvid Sajmon, kreator kultne serije „The Wire“, nije iznevjerio. Osmislio je najcjelovitiju, subverzivnu dekonstrukciju modernog vremena. A njujorška pravna drama jeste i mnogo više od toga – priča o predrasudama i filozofska opservacija na temu grijeha i odgovornosti svih nas. Više od svega, žestoka je kritika modernog američkog društva u 2016. godini.

4. Rectify

Nepravedno zanemarena serija koja postiže više tihim šapatom i ćutnjom nego većina njenih kolega vriskom i dranjem. Tiha, usporena, meditativna i suptilna, gradi svijet u kom se prividno ništa ne događa. Do sada ništa nježnije i promišljenije nijeste mogli da vidite na TV ekranima.

5. Black Mirror

Treća sezona donijela je šest malih psihičkih smrti svakome ko ima makar jedan strah od digitalnih pošasti, tehnologije i svojih slabosti. Čarli Bruker nam je sledio svako zrnce u krvotoku. Na osnovu omiljene epizode „Black Mirrora“ možete postaviti dijagnozu sebi i bliskim ljudima!

6. The Young Pope

Kaluđerice koje igraju fudbal, kengur u baštama Vatikana, Papa koji u snu izlazi ispod planine novorođenčadi, smežurana sestra Meri u odjeći sa natpisom „Ja sam djevica, ali ovo je stara majica“... Zaljubljenost do ušiju u magične kadrove Paola Sorentina i solilokvije kontradiktornog Pape kog igra briljantni Džud Lo.

7. Black Sails

Serijal „Black Sails“ zadržao je reputaciju inteligentnog šoua, a ni za milimetar nije odstupio od vrhunske zabave kojom nas bombarduje od početka. Ove godine u pamćenju ostaju pregovor kapetana Flinta sa novim guvernerom, govor Čarlsa Vejna na vješalima i manipulativna vještina Džona Silvera. Banda sa Kariba polako sazrijeva. U vrtlogu strasti i baruta, rasplet se čeka već ove zime.

8. Goliath

Najprijatnije iznenađenje godine. Serija koja je vratila Bilija Boba Torntona na čelo ozbiljnog projekta koji je od starta mirisao na sve samo ne na ozbiljnost. „Goliath“ je mogao biti samo posveta lakim pravnim dramama iz devedesetih. Na kraju smo dobili više. Laka premisa u finišu razvijena je u vrhunsko neonoar ostvarenje.

9. Shameless

Nevjerovatno je kako „Shameless“ punih sedam sezona nije izgubio ni trunku svježine. Galagerovi su šarmantni i samodestruktivni kao u pilot epizodi! Dežurni krivac je sjajni Vilijam H. Mejsi u ulozi Frenka. Čak i kada je epizoda za nijansu slabija, serijal iz ćorsokaka vadi prljavousti gospodar sarkazma, alkohola i pravljenja djece koja su, kako kaže, „protraćena sperma“.

10. Westworld

Malo je kaubojskih salona u kojima danas možete naručiti čašu burbona, prisustvovati okršaju kauboja i čuti savršenu pijano verziju numera Radioheada, The Rolling Stonesa ili Nine Inch Nailsa. Hit serijal HBO na momente je zbunjivao i nervirao, ali hipnotišuća muzika i gluma Entonija Hopkinsa nijesu nas puštale ni na trenutak. Što je najbolje od svega - najjače tek dolazi u drugoj sezoni!

R. O.

Vrijedni naslovi van liste

Godina za serije je bila fenomenalna. Manje ili više, u rangu deset najboljih bili su serijali „Vikings“, „The People v. O. J. Simpson: American Crime Story“, „Orange is the New Black“, „The Walking Dead“, „South Park“, „Fleabag“, „Dirk Gently's Holistic Detective Agency“ i „Planet Earth II“.

 ANTIFANTASTIČNA ČETVORKA

Najveći luzer godine definitivno je HBO serija „Vinyl“ u produkciji Mika Džegera i Martina Skorsezea. Neprikosnoveni soundtrack? Da, ali problem je u tome „Vinyl“ u suštini nema pravu priču i ubjedljivog glavnog protagonistu. Obrti kao da postoje samo kao alibi za puštanje dobre muzike. Sreća u nesreći – producenti HBO imali su dovoljno pameti da je ugase na vrijeme, odmah poslije prve sezone.

Drugi najveći gubitnik je „The Man in the High Castle“. Da je druga sezona vrsne priče o svijetu poslije Hitlerove pobjede u Drugom svjetskom ratu bila dobra, molili bismo se svim svecima da ga ne odgledaju svjetski diktatori. Poslužio bi im kao priručnik. Nažalost, sezona je toliko loša da je mogu pogledati opresori na svim meridijanima. Nama neće biti ništa, a oni možda uginu od dosade.

Posljednja dva elementa „antifantastične“ četvorke su „Preacher“ i „Outcast“. Obje su obećavale čudovišno originalne priče, a udavile se u nedosljednostima i ponavljanju. Mada, kad malo razmislimo, zlatili se i „Outcast“ i „Preacher“ pored „Vinyla“ i „High Castle“. Kakvi nervni otrovi.

PRECIJENJENA TROJKA

Postavu trija fantastiko precijenjenih serijala čine „The Crown“, „Game of Thrones“ i „Luke Cage“. Netfliksova drama vrijedna 120 miliona eura je prezaslađena limunada o početku vladavine britanske kraljice Elizabete Druge.

Serija „Game of Thrones“ je gomila okolopričnog krajobršćenja – 50 minuta se ne događa ništa, prije posljednjeg reza se desi „sve“. Još je poslije 38 osvojenih Emija ušla u istoriju kao TV šou sa najvećim brojem nagrada. Od cijele izvikane šeste sezone, jedina „parčad“ vrijedna divljenja jesu posljednje dvije epizode.

„Luke Cage“ je na momente preforsiran, stereotipan i melodramatičan, naročito u djetinje naivnoj završnici sezone. Ipak, ima ubjedljivog Cottonmoutha, vrsni soundtrack i dopadljivog glavnog lika koji lako uvlače u mračni svijet Harlema. Netfliks je napravio dobar šou, ali ne treba pretjerivati – ima tu mnogo mjesta za popravku u drugoj sezoni.

Sedam veličanstvenih

Kad godina rodi dobre serije, nastanu novi likovi od kojih je nemoguće pobjeći. Nije važno da li pratite njihove priče. Kadrovi iz serija pretočeni u gifove, fotomontaže i ostali ratnički asortiman internetskih trolova ne prestaju da bombarduju na društvenim mrežama. Na našu veliku sreću, ovogodišnji novi likovi, po kojima će se pamtiti 2016, bili su više nego veličanstveni.

novi-karakteri

1. Eleven

Stranger Things

Mala Furioza iz osamdesetih, sa najslađom „bilijar-kugla-frizurom“ iz minule godine. Dvanaestogodišnja glumica Mili Bobi Braun je otkriće godine.

2. Lijena Mormont

Game of Thrones

Desetogodišnja lejdi Mormont mogla bi da pojede sve vojnike Noćne i koje-god-hoćete straže u jednom zalogaju. Jedina zaslužuje mjesto na željeznom tronu!

3. Džon Ford

Westworld

Bog ovaploćen u ledenoplavom pogledu Entonija Hopkinsa.

4. Sjećalice

South Park

Membaaa'? Naizgled slatkaste loptice predvođene bobičastim don Korleoneom pokazale su nam da posljednji „Star Wars“ nije bio tako dobar kao što smo mislili. Slava im!

5. Papa

The Young Pope

Ako je Gospod apdejtovao kancelariju, nabavio televizor i upalio HBO, Lavu Nikolajeviču Tolstoju se negdje na nebesima trese brada od smijeha. Paolo Sorentino i Džud Lo, trollin' catholic church since 2016.

6. Kasidi

Preacher

Ludi Irac, vampir, pijanac, sladostrasnik i najšarmantnije ikada izgovoreno „Bollocks!“. Poljubi ga, Tuliiiip!

7. Nigan

The Walking Dead

Glen se nikako ne slaže sa ovom stavkom.

NAJBOLJE SERIJE 2016: Duboki naklon debitantima
Top deset najupečatljivijih serijala koji su obilježili godinu za nama
Portal Analitika