Abiznis

Vlada dala saglasnost da IRF plasira 120 miliona eura kredita

Vlada je danas dala saglasnost na Operativni plan Investiciono razvojnog fonda kojim je predvidjeno da se plasiraju sredstva u ukupnom iznosu od 120 miliona eura za realizaciju 33 kreditne linije koje će biti usmjerene, prije svega, na povećanje broja zaposlenih, kao i na očuvanje postojećih radnih mjesta.
Vlada dala saglasnost da IRF plasira 120 miliona eura kredita
Portal AnalitikaIzvor

Investiciono razvojni fond će korisnicima ponuditi kreditne linije za: razvoj preduzetništva; podršku postojećim mikro, malim i srednjim preduzećima; podršku preduzećima za održavanje ili poboljšanje likvidnosti; podsticanje konkurentnosti crnogorskih proizvoda i usluga na drugim tržištima; realizaciju „green field“ investicija; podršku infrastrukturnim projektima, projektima od ekološkog, državnog i lokalnog značaja, kao i projektima iz oblasti energetike i energetske efikasnosti. 

U raspravi je naglašeno da je Operativni plan u potpunosti usaglašen sa ekonomskom politikom Vlade i reformskim aktivnostima usmjerenim na snažniji ekonomski razvoj i obezbjeđenje uslova za povećanje životnog standarda građana Crne Gore.

Vlada je razmotrila i usvojila Četvrti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period jun- decembar 2016. godine, sa Prvim polugodišnjim izvještajem o realizaciji Operativnog dokumenta za sprečavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, kao i Četvrti polugodišnji izvještaj o realizaciji Akcionog plana za 24. poglavlje – Pravda, sloboda i bezbjednost za period jun - decembar 2016. godine. 

Komentarišući izvještaje, premijer je istakao da evropska agenda nije samo obaveza prema EU, nego i prioritet u ostvarivanju nacionalne politike, a svaka ispunjena obaveza predstavlja novu vrijednost u zemlji. Poručio je da ne treba težiti samo otvaranju poglavlja, već ispunjavanju programskih ciljeva koji treba da dovedu do promjena u društvu.

U skladu s proširenim izazovima pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, potrebom adekvatnog praćenje obaveza iz poglavlja 23 i 24 i njihove kvalitetnije realizacije, Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o Savjetu za vladavinu prava.

Vlada je usvojila i Šesti nacionalni izvještaj o primjeni Izmijenjene Evropske socijalne povelje za 2016. godinu.

U diskusiji je konstatovano da redovno ispunjavanje obaveza o primjeni ovog medjunarodnog ugovora predstavlja svojevrsnu pripremu Crne Gore za obaveze koje će zemlja morati da ispuni nakon pristupanja Evropskoj uniji. Uključivanje načela Povelje u unutrašnji pravni poredak, pokazuje spremnost Crne Gore da bude dio demokratskih društava koja se zalažu za izgradnju pravne države i neselektivnu zaštitu punog obima.

 

U okviru usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o zdravstvenoj inspekciji. Predloženim dokumentom, između ostalog, stvaraju se uslovi za sprovođenje inspekcijskog nadzora u oblasti uzimanja i presađivanja ljudskih tkiva, ćelija i organa, kao i obezbjeđivanja krvi, koje važećim zakonom nijesu bile uređene, te propisuju ovlašćenja zdravstvenog inspektora.

 

Ministar saobraćaja i pomorstva podnio je usmenu informaciju o dinamici radova na autoputu Bar-Boljare. Ministar je istakao da je u razgovorima sa predstavnicima izvođača radova i nadležnih Vladinih tijela dogovorena dinamika koja će dati vidljive rezultate na terenu, kao i da se zahtjevi za izdavanje potrebnih dozvola rješavaju u najkraćem roku, čime se stvaraju uslovi za intenziviranje radova na čitavoj trasi.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je dopunila sastav Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte. Za članove Savjeta imenovani su Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade i ministar pravde, i Vladimir Beratović, savjetnik predsjednika Vlade za strane investicije.

Na sjednici je određena Vladina delegaciju koja će prisustvovati obilježavanju godišnjice željezničke nesreće na Bioču, a činiće je ministri saobraćaja i pomorstva, ekonomije i unutrašnjih poslova.

 

Portal Analitika