Crna hronika

RAKOČEVIĆ: Ne biraju ni mjesto, ni vrijeme obračuna

Spirala nasilja se nastavlja i to je zabrinjavajuće, ocijenio je kriminolog Velimir Rakočević.
RAKOČEVIĆ: Ne biraju ni mjesto, ni vrijeme obračuna
Portal AnalitikaIzvor

On je, komentarišući eksploziju automobila koje se oko ponoći desila u Podgorici, a u kojoj je nastradao Đorđe Sekulović, dok je Jelena Korać teško povrijeđena, rekao da je u pitanju scenario kriminalnih obračuna koji je prenešen iz država u okuženju.

"Inače ovaj, kako mi kažemo 'modus operandi', poznat je još od 90-ih godina prošlog vijeka. Dakle, te eksplozivne naprave su smatrane kao najsigurniji način egzekucije protivnika. Treba istaći činjenicu da nosioci kriminalnih aktivnosti nemaju moralni kodeks ponašanja. Oni su izbjega. Oni su izbjegavali te slučajne žrtve, upravo zbog činjenice kada se pojavi nedužna žrtva, onda se oštrica državnog reagovanja usmjeri i pojača, jer osnovni cilj svakog društva je da zaštiti živote građana", rekao je Rakočević gostujući u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Ovdje se, kako je rekao, radi o teškim krivičnim djelima, a ono što je zabrinjavajuće je da počinioci ne biraju ni mjesto, ni vrijeme, ni način izvršenja.

Na pitanje kako bi država trebalo da reaguje, Rakočević je rekao da se mora reagovati i preventivno i represivno.

"Dakle, pojačati aktivnosti u odnosu na sva lica koja su bezbjednosno interesantna. U tom smislu mora se pojačati i nadzor i operativna kontrola po dubini", kazao je Rakočević.

On je rekao da vrlo često praksa pokazuje da su neposredni egzekutori najčešće stranci, odnosno lica koja nijesu poznata i ne mogu se prepoznati.

RTCG

Portal Analitika