Društvo

Rekonstruiše se vodovod u Nikšićkoj Župi

Rekonstrukcija vodovodnog sistema od Blaca Morakovskih do sela Liverovići u Nikšićkoj Župi, koja broji 12 sela, počeće čim dozvole vremenski uslovi, dogovorili su predstavnici lokalne uprave Mjesne zajednice Župa i Javnog preduzeća Vodovod.
Rekonstruiše se vodovod u Nikšićkoj Župi
Portal AnalitikaIzvor

Dogovor je ovjeren i sporazumom, u kome je precizirano da se projekat završi najkasnije do kraja septembra, a u njemu će biti registrovani svi nedostaci na postojećem cjevovodu koji onemogućavaju da domaćinstva u Župi imaju uredno vodosnabdijevanje.

Predsjednik Mjesne zajednice Nikšićka Župa Dragan Radulović kazao je nakon sastanka da će tim sporazumom, koji sadrži devet tačaka, vodovod konačno dovesti u zakonski okvir, prenosi Mina.

“Sve radove finansiraće Opština, jer je Župa 2006. godine dala svoja sredstva da bi imali uredno vodosnabdijevanje, ali je novac potrošen, a mještani godinama ne mogu da riješe taj gorući problem”, istakao je on.

Vodovod u Župi, sa koga se snabdijeva deset sela, urađen je 1973. godine, a njegova rekonstrukcija izvršena je 2006.godine sredstvima koje je Mjesna zajednica dobila od države po osnovu koncesija za eksploataciju boksitne rude u tom kraju.

“Rekonstrukcija nije izvršena na način koji je trebalo, i ni po jednom validnom dokumentom, zbog čega mještani godinama imaju problme sa vodosnabdijevanjem. Konačno je vrijeme da se taj veliki problem u Župi riješi”, naveo je Radulović.

Prema projektu koji je uradio Slavko Hrvavčević neophodno je izbušiti dva istražno-eksplataciona bunara, što će pokazati da li u Blacama Morakovskim ima dovoljno vode za snabdijevanje domaćinstava u župskom kraju.

Prema njegovim riječima, sporazumom je predviđeno i da se, kada vodovod bude funkcionalan, na cjevovod priključe i domaćinstva Dolova i Dučica, koji nijesu obuhvaćeni tim projektom.

“Sporazumom je predviđeno i aktiviranje projekta koji su prije nekoliko godina platili Rudnici boksita u iznosu od 85.000 eura, a odnosi se na vodosnabdijevanje sela Zagrad, Oblatno i i dio Kuta. Neophodno je da stručne ekipe Vodovoda zaključe šta je neophodno uraditi na tom projektu da bi i taj kraj imao uredno vodosnabdijevanje. U Župi većina domaćinstava ovih zimskih dana nema vode, jer je zamrznut vodovodni sistem kroz naselje, a njegova sanacija je veoma teška u sadašnjim uslovima”, podsjetio je Radulović.

Projektom je predviđeno da bi sa bušenjem dva bunara i rekonstrukcijom postojećeg vodoizvorišta Župljani dobili oko 25 litara vode u sekundi, što bi u adekvatnim uslovima i pravilnim korišćenjem omogućilo da svako domaćinstvo, od trenutno priključenih 750, ima uredno vodosnabdijevanje.

Mina biznis

Portal Analitika