Društvo

Admiral Samardžić na sjednici Vojnog komiteta NATO

Admiral Dragan Samardžić učestvovao je na dvodnevnoj sjednici Vojnog komiteta NATO u Briselu, u formatu načelnika generalštabova zemalja članica, na kojoj se diskutovalo o potrebi prilagođavanja NATO komandne strukture, o NATO vođenim operacijama i platformi za interoperabilnost sa partnerima.
Admiral Samardžić na sjednici Vojnog komiteta NATO
Portal AnalitikaIzvor

Samardžić je upoznao najviše vojno tijelo NATO sa aktivnostima u okviru procesa vojne integracije Crne Gore u NATO, ističući odličnu saradnju i koordinaciju sa nadležnim tijelima Alijanse u pogledu implementacije Plana vojne integracije.

On se zahvalio načelnicima generalštabova zemalja članica i strategijskim tijelima i komandama vojne strukture NATO na podršci koju je imao tokom mandata na dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Predsjedavajući  Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel je istakao zasluge admirala Samardžića u procesu reforme Vojske Crne Gore i integracije u NATO, izražavajući očekivanja da će na sljedećoj sjednici Komiteta novoimenovani NGŠ biti predstavnik Crne Gore kao punopravne članice Alijanse.

U svom obraćanju Vojnom komitetu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je naglasio značaj ispunjenja obaveza vezanih za odluke donešene na Samitu u Varšavi, a posebno povećanja izdvajanja za odbrambeni budžet i ravnomjerno opterećenje saveznika u pogledu doprinosa kolektivnoj bezbjednosti.

Portal Analitika