Svijet

Rekordne temperature u minuloj godini signal za hitnu međunarodnu akciju

Danas su NASA i američki državni odsjek za okeane i atmosferu (NOAA) proglasili 2016. godinu najtoplijom zabilježenom godinom.
Rekordne temperature u minuloj godini signal za hitnu međunarodnu akciju
Portal AnalitikaIzvor

''Istraživanja pokazuju da je 2016. godina najtoplija godina ikad izmjerena. Ako je ikada bilo vrijeme za hitno djelovanje protiv klimatskih promjena, to je sada. Iako globalni pokret za rješavanje ove krize raste, priroda nas uporno podsjeća da moramo ubrzati tempo“, kazao je Manuel Pulgar-Vidal, voditelj odsjeka za klimu i energiju WWF-a.

Širom svijeta, klimatske promjene koje je prouzrokovao čovjek već destabiliziuju proizvodnju hrane, nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama. Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktiku do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastaviće utiecati na vremenske prilike u 2017. godini.

„Vrijeme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo ambicije prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti saradnju privatnog sektora, civilnog društva te nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji. Rješavanje ovog problema mora se temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama koje su neophodne za prelaz na ekonomiju budućnosti – ekonomiju koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima“, ističe Manuel Pulgar-Vidal.

Portal Analitika