Društvo

DROBAC I RADENOVIĆ: Čekamo podatke plaćaju li Vijesti ono što mi moramo

Direktori televizije Pink M i Prve TV, Goran Radenović i Sonja Drobac, kazali su za Dnevne novine da bi, poput Agencije za elektronske medije, i druge institucije i organi trebali da saopšte podatke kojima će se dobiti cjelovita slika o poslovanju televizijskih kuća sa nacionalnom pokrivenošću u Crnoj Gori. To znači da se saopšte podaci o ispunjavanju zakonskih obaveza prema državi – prijavljivanju i plaćanju poreza i doprinosa. Tek kad se dobiju i ti podaci, crnogorska javnost će imati jasnu sliku koja je televizijska kuća u Crnoj Gori favorizovana i na koji način.
DROBAC I RADENOVIĆ: Čekamo podatke plaćaju li Vijesti ono što mi moramo
Portal AnalitikaIzvor

Agencija za elektronske medije objavila je nedavno izvještaj o monitoringu programa televizijskih stanica sa nacionalnom pokrivenošću u Crnoj Gori, koji je pokazao da televizije PinkM i Prva ispunjavaju norme o sopstvenoj produkciji.

Pink M  televizija, prema podacima AEM-a, imala je 16,37, a Prva TV 12,27 odsto sopstvenog programa, što je iznad propisanih standarda definisanih Pravilnikom za određivanje programskih sadržaja koji se smatraju sopstvenom produkcijom.

Drobac i Radenovic pozivaju i druge institucije i organe da saopšte podatke kojima će se dobiti cjelovita slika o poslovanju televizijskih kuća sa nacionalnom pokrivenošću

Podaci AEM-a demantovali su navode koje u javnosti u kontinuitetu saopštava član Savjeta RTCG Goran Đurović, tvrdeći da Pink M i Prva TV posluju nezakonito.

– Ko je Goran Đurović da išta tvrdi što se tiče medija, medijske regulative, medijskih zakona – odgovorio je direktor televizije Pink M Dnevnim novinama, na pitanje da prokomentariše navode Đurovića koji u jučerašnjem reagovanju na tekst u tim novinama i dalje tvrdi da Prva TV i Pink M ne posluju u skladu sa zakonom.

–  Đurović je čovjek koji nikad nije radio ni u jednom mediju. Nadležna institucija za rad elektronskih medija i njihova monitoring služba saopštili su podatke, ne vidim šta je tu sporno? Ko je uopšte Goran Đurović? Koliko mi je poznato, on je običan član Savjeta RTCG, koji je na tu funkciju došao iz NVO sektora zahvaljujući organizacijama koje je sam osnovao kako bi sakupio dovoljno prijedloga da bi mogao da se kandiduje. Ko je on da ocjenjuje rad i izvještaj AEM-a koji je takav, egzaktan. Tu nema laži, nema prevare. Bolje da umjesto što priča o medijskoj sceni i ocjenjuje nečiji sadržaj energiju upotrijebi da prijatelje iz Vijesti natjera da plate porez – ističe Radenović.

Drobac i Radenović za Dnevne novine ističu da su PinkM i Prva na čijem su čelu godinama u fokusu Gorana Đurovića, te da im nije jasno na osnovu kojih to referenci komentariše medijske sadržaje.

– Što se mene tiče, on nije relevatan za ovu priču. Od medijskog iskustva ima samo predlaganje i glasanje za nezakonite odluke u okviru Savjeta RTCG, o čemu postoje sudske presude. Što se činjenica tiče – drago mi je svaki put kad institucije potvrde ono što govorim od kad sam na čelu Prve televizije – poslujemo poštujući propise ove zemlje. Nije to lako – država Crna Gora i njen budžet imali su neuporedivo više koristi od Prve televizije nego njeni grčki vlasnici – kazala je Drobac.

Direktorica Prve TV ističe da su pitanja na koja su ona i Radenović skrenuli pažnju prošle godine i danas, na žalost, otvorena.

– Da li sve televizije plaćaju ono što su dužne državi, ali i svojim radnicima? Prema nezvaničnim informacijama, a bilo bi dobro da zvanično dobijemo potvrdu ili demant – televizija Vijesti mjesecima ne samo da nije plaćala doprinose, nego nije ni prijavljivala takozvane IOPPD obrasce, odnosno svoju poresku obavezu. Koliko mi je poznato u pravnoj praksi Crne Gore bilo je slučajeva kada se to tretiralo kao krivično djelo utaja poreza – ističe Drobac.

Ukoliko je to tačno, kako kaže direktorica Prve TV, država na taj način favorizuje njihove konkurente.

– Oni ne moraju da plate ono što mi moramo. Zašto – pitanje je za Poresku upravu i Ministarstvo finansija. Ako se objavljuju crne i bijele liste poreskih obveznika za čitavu Crnu Goru, onda bi bilo dobro da istu takvu listu dobijemo i za medijski biznis. On, nažalost, ne može da se nađe na “velikoj listi” zbog relativno male količine novca koji se u industriji “okreće”. Značaj za društvo posla kojim se bavimo opravdao bi, međutim, objavljivanje podatka da li poslujemo po propisima – zaključuje Drobac.

AUTOR: PinkM/Dnevne novine

Portal Analitika