Region

Iz šahti i cijevi izvukli 50 zmija (Foto)

Aktivisti niške NVO “Zoo Planet” izvukli su iz šahti i cijevi u nekadašnjoj fabrici EI u Žitorađi 50 stepskih smukova, koji su zbrinuti u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode iz Niša.
Iz šahti i cijevi izvukli 50 zmija (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

Apel su uputili radnici koji su radili na postavljanju visokonaponskih kablova kada su u cijevima otkrili cijela legla ove neotrovne zmije.

nadjene-zmije

- S obzirom da su radovi u fabrici u toku i da se elektronska instalacija provlači kroz šahte radnici su naišli na legla zmija i odmah nas obavijestili. Pristupili smo kontroli a zatim i bezbjednom zbrinjavanju i dislociranju zmija. U pitanju su jedinke Stepskog smuka (Zamenis longissima) inače neotrovne zmije izuzetno korisne za održavanje balansa biodiverzitetakod nas jer uništavaju glodare. Akcija zbrinjavanja je trajala nekoliko sati i uspjeli smo da zbrinemo 50 jedinki ove vrste, kaže predsjednik Zoo Planeta Dušan Stojanović i dodaje da je akcija bila neuobičajena za ovo doba godine.

zmije-iz-sahti

Zmije su nakon zbrinjavanja prevezene do Zavoda za zaštitu prirode u Nišu gdje je izvršena kontrola i pregled. Nakon toga zmije su prebačene u prostor Udruženja ZOO Planet gde će biti smještene u hibernakulum do proljeća nakon čega će biti vraćene u prirodno stanište – u polja i šume u okolini Žitorađe.

- Takođe će biti izvršeno obilježavanje zmija prije puštanja kako bi se vodila evidencija njihovog kretanja. Akcija je uspješno završena i zmije bezbjedno smejštene a sve to zahvaljujući dobrim ljudima i vlasniku fabrike koji je shvatio značaj ovih jedinki i ispoštovao zakonsku proceduru a što je najbitnije ispoštovao je ovu itekako značajnu vrstu i kvalitetne primjerke koje su bile nastanjene u krugu fabrike, dodaje Stojanović.

zmije

(alo)

Portal Analitika