Društvo

TERZIĆ: Otimanje Njegoša iz crnogorskog bića slabi entitetski imunitet države

Sveukupno crnogorsko kulturno i materijalno nasleđe nije stvorio ni pojedinac, ni institucija, ni Vladar. U crnogorsko državotvorno trajanje utkana je kolektivna svijest patriota, najprije Crnogoraca i svih, koji su Crnu Goru prihvatili kao Otadžbinu ili od „Države ili od Prirode“ ili od oboje. Svi kojima je Crna Gora bila ambijent Zavičaja, poprište borbe i kutak Slobode i blagostanja.
TERZIĆ: Otimanje Njegoša iz crnogorskog bića slabi entitetski imunitet države
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Mihailo TERZIĆ

Naravno, da su crnogorski Vladari, Gospodari, Vladike, Državnici... svaki u svome vremenu, dali svoj doprinos entitetu i identitetu savremene Crne Gore.

Crna Gora nije sudbinski zavisna ni od Njegoša, ni od Jezika, ni od Vjere, ni od ove ili one Nacije, ali sve te vrijednosti su dio crnogorskog bića i otimanje bilo čega iz bića crnogorskog, slabi kolektivni entitetski imunitet Crne Gore .

Crnogorska država je prva pozvana da uskladi kolektivnu svijest građana sa istorijom Crne Gore i da zaštiti njihovu slobodu, sigurnost i kvalitet života. Da obezbijedi civilizovan sklad razlika svih njenih entiteta i identiteta, kojima patriotizam nije „utočište“ ili „zanimanje“.

Stalne obaveze države: Država sa svojim sistemima i sub-sistemima i sa intelektualnim potencijalom, ima dvije stalne obaveze. Oslobađanje crnogorske prošlosti i oslobađanje Crne Gore od oslobođene prošlosti. Samo ako oslobodimo i usvojimo prošlost kao dio kolektivne svijesti, ako vratimo oteto i ispravimo falsifikovano, možemo pristupiti drugom zadatku, da se oslobodimo nepotrebnih „taloga istorije“ koji postaju kočnica savremenom napretku Crne Gore.

Kada u kolektivnoj svijesti situiramo istoriske korijene, tek tada, stablo savremene države možemo oblikovati u skladu sa dinamikom geopolitičkih tokova u savremenom svijetu. Bez straha da će nam nedostajati životne snage da se suprostavimo hegomonističkim apetitama raznih Projekata kojima je Crna Gora smetnja velikodržavnoj hegemoniji..

U takvom ambijentu  slobodni GRAĐANIN postaje stvaralac (demiurg) savremene Crne Gore, pod uslovom, da mu je sloboda države svetinja. Samo ako je slobodan GRAĐANIN CG-e, biće slobodan i kao Crnogorac, Srbin, Musliman, Bošnjak, Hrvat...

Zapravo, toga SKLADA se i boje „novi“ neprijatelji starih anticrnogorskih ideologija. Pokušavaju da na sve načine oslabe državni i društveni imunitet Crne Gore. Da insceniraju raskol i sukobe. Pokušavaju joj amputirati deo njenog bića, nametnuti mitove i stereotipe koji su je jednom koštali nestanka i krvoprolića.

Politički lešinari: Kao politički lešinari, očekuju i najmanje globalne geo-političke pogodnosti da pokažu FURSAT prema Crnoj Gori. Da pokažu kako „brat“ čeka uslove za fursat, da postane nebrat. Fursat je uvijek bio šansa za fukare da pokažu svoju snagu, po mjeri dužine lanca koji mu je odredio politički gazda.

Dio te primitivne političke zlobnosti sadržana je u izjavama „tragača-poklisara“, za potrebe ideologije privremeno arhiviranog Projekta Velikog Zla.

Napadi iz Srbije: Srpski ministar Dačić, onomad reče „da će dati Njegoša“CG-i a juče, da „Crnogorci ne bi imali šta da guslaju da nije bilo Turaka“.

Istoričar kvazi istorije Antić manipulativnim i deficitnim analogijama prošlosti i savremenosti, pokušava da savremenu CG smjesti u ustaški ambijent i ujedno opravda sve Velikosrpske apetite.

Sa „maskom istoričara“ Antić postaje „ideološki bojovnik“ koji proizvodi „istoriju koja ubija“i ujedno obezbijedjuje politički alibi povampirenom glasogovrniku velikosrpstva Dodiku, da izdiktira operativni plan; da Crnoj Gori treba vratiti „dominantno srpski predznak“ i dovesti je u stanje i da i sama zamoli da se ugasi i nestane?!

Očigledno je da su takve zadatke  odavno primili čelnici DF u Crnoj Gori koji od Šator revolucije do nasilnog pokušaja osvajanja vlasti, manipulativnim konstruktima siju mržnju, izazivaju sukobe i prave organizovani haos po Crnoj Gori.

 „Ujedinitelji“ „srpskih zemalja i srpskog roda“ prijete da će se osvetiti Crnoj Gori za priznanje Kosova, a istovremeno ljube ruku Angele Merkel i zaboravljaju na Kosovo.

Palanačka arogancija: To je palančaka arogancija „prsa nadutijeh“.

Zaglušujuća Velikosrpska kakofonija, uz velikosrpsku propagandnu dominaciju na crnogorskom medijskom prostoru, zatamnjuje neiscrpnu istorijsku baštinu i zagađuje  racionalnu kolektivnu istorijsku svijest građana Crne Gore. SPC postiče sukob tzv. „srpske vjere“ i crnogorske nacije.

Konstrukt „srpska vjera“ je najpodmukliji virus koji je skoro prije dva vijeka nametnut Crnogorcima kao IDENTITETSKI DUHOVNI OKLOP, od koga se i danas teško diše. Tu podvalu primijetio je i Čeh Holeček još krajem 19. vijeka.

Otpor ovoj genezi makrosocijalnog Zla u najavi, čiji su nosioci ideolozi koji opstanak Projekta za svoj narod vide u nestanku drugih naroda, moguć je samo kao kolektivna samoidentifikacija građana CG sa slobodnom crnogorskom državom u društvu savremnih država Evrope. Samo na takvoj solidarnoj samosvjesnoj patriotskoj platformi građani CG mogu odvratiti političke predatore, i obezbijediti skladan suživot svim vjerskim i nacionalnim entitetima u Crnoj Gori.

 

 

Portal Analitika