Svijet

Trampova poruka Evropi: Crkni!

Strasti nakon prvog intervjua Donalda Trampa evropskim medijima i dalje se ne smiruju. Evropa je zabrinuta zbog njegovih stavova o NATO, EU i Bregzitu, koji su upalili alarm u Briselu.
Trampova poruka Evropi: Crkni!
Portal AnalitikaIzvor

Trampove izjave o "katastrofalnim greškama Angele Merkel", "zastarelom NATO paktu", "pametnom Bregzitu" i o tome da je "EU njemački instrument", navele su ugledni magazin "Politiko" da ove stavove novog američkog predsjednika iskoristi kako bi napravio analizu budućih odnosa SAD i Evrope.

- U ovom trenutku nije pretjerano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Donalda Trumpa s osjećajem nelagodnosti. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u njemu vide idola - započinje analiza.

Evropski establišment u strahu

Magazin ističe da je Donald Tramp američki predsjednik od koga evropski establišment zazire više nego što je to bio slučaj i sa Ronaldom Reganom i Džordžom Bušom. Štaviše, Tramp još nije ni sjeo u fotelju u Ovalnom kabinetu, a mnogi ga već proglašavaju najopasnijim predsjednikom Amerike u istoriji.

Donaldu Trampu zamjeraju što nema političko iskustvo (čak su i Buš i Regan imali nešto političkog djelovanja iza sebe prije nego što su postali predsjednici), a on je novinarima "Bilda" i "Tajmsa" rekao da je to zapravo njegova najveća prednost.

- Američki neprijatelji će teže pročitati i predvideti moje poteze. Zato je dobro što nisam političar - rekao je Tramp u zajedničkom intervjuu.

Međutim, "Politiko" piše da Tramp kao političko iznenađenje možda i nije loša stvar, ali kao problem ističe činjenicu da je milijarder velika misterija kako za SAD, tako i za njene saveznike. Zbog toga se Evropa s pravom pita da li je Donald Tramp čovjek na koga se može osloniti.

Odgovor na to pitanje još niko ne zna. Trampove izjave svakako ne pomažu. NATO i EU su poslednjih 60 godina bili srce transatlantske bezbednosti i robne razmene, a novi američki predsednik, bar ako je suditi po njegovim izjavama, smatra ih zastarelim institucijama.

- Ako će te Trampove riječi biti vodilja američke spoljne politike, onda je jasno da Zapad očekuju velike promjene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata - navodi "Politiko".

blic.rs

Portal Analitika