Društvo

Dozvoljen lov u lovištima sa povoljnijim vremenskim uslovima

U pojedinim lovištima na teritoriji Crne Gore, sa povoljnijim vremenskim prilikama, stiču se uslovi da se dozvoli organizovanje lovnih aktivnosti, uz dužnost korisnika lovišta da preduzme sve propisane mjere, sa posebnim akcentom na bezbjednost u lovu, u skladu sa propisima i planskim dokumentima, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.
Dozvoljen lov u lovištima sa povoljnijim vremenskim uslovima
Portal AnalitikaIzvor

Uslovi za privremenu zabranu lova na teritoriji Crne Gore stekli su se početkom godine zbog loših vremenskih uslova koji su se ogledali u ekstremno niskim temperaturama, sa izraženom poledicom i visokim sniježnim pokrivačem, uglavnom, iznad 30 cm. Shodno Zakonu o divljači i lovstvu, za vrijeme trajanja navedenih ekstremnih vremenskih prilika proistekla je obaveza korisnika lovišta da preduzmu pojačane aktivnosti na strogoj zabrani lova.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava korisnike lovišta da, uz stalne konsultacije sa lovnim inspektorima, usklađuju planirane aktivnosti, sa vremenskim prilikama i stanjem u svojim lovištima. U lovištima u kojima nadležni lovni inspektori procijene da vremenske prilike dozvoljavaju organizovanje lovnih aktivnosti, korisnik lovišta je dužan da preduzme sve propisane mjere za stručno organizovanje lova. U lovištima u kojima se nijesu stekli uslovi za organizovanje lovnih aktvnosti, korisnici lovišta su dužni da nastave poštovanje odredbi o storogoj zabrani lova.

Takođe, potrebno je da svi korisnici lovišta dodatno pojačaju kontrolu opšteg stanja divljači i njenih staništa i da redovno obezbjeđuju dovoljne količine hrane za zimsko prihranjivanje divljači. Potrebno je i da nastave da preduzimaju mjere za zaštitu divljači, koristeći sve raspoložive ljudske i materijalne resurse.

Portal Analitika