NATO

Glasanje o protokolu do kraja sedmice?

Senat Sjedinjenih Američkih Država započeo je juče zasijedanje na čijem dnevnom redu je i Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, ali još uvijek nije izvjesno kada će se senatori izjasniti o tom dokumentu.
Glasanje o protokolu do kraja sedmice?
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu sjednice je bio zakon o zdravstvu, popularno nazvan „Obamaker“ i imenovanje kongresmena iz Džordžije Toma Prajsa za novog sekretara za zdravstvo, koji će predvoditi napore novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa da poništi i zamijeni dosadašnji sistem zdravstvene zaštite.

Iako je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u na dnevnom redu Senata, još uvijek nije izvjesno kada će se republikanski i demokratski senatori izjasniti o tom pitanju. Analitičari procjenjuju da bi ratifikacija Protokola mogla da se desi do kraja sedmice.

Izvor Pobjede iz Vašingtona objašnjava da se Pristupni protokol Crne Gore nalazi na takozvanom „executive kalendaru“ gdje su međunarodni ugovori i nominacije.

Iako postoji pritisak da se ratifikacija Protokola završi do kraja sedmice, pitanje je kada će lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel da stavi Protokol na izjašnjavanje i na koji način - da li će to biti jednoglasnim pristankom ili glasanjem- kaže naš izvor iz Vašingtona.

Prošle sedmice je Spoljnopolitički odbor novog saziva američkog Senata jednoglasno odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvije trećine od 100 senatora.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika