TV / Film

Ćopićeva “Ježeva kućica” na Berlinaleu

Animirani film “Ježeva kućica” premijerno se prikazuje na prestižnom festivalu u Berlinu.
Ćopićeva “Ježeva kućica” na Berlinaleu
Portal AnalitikaIzvor

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, a produkcijski je ostvaren u saradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. To je prva saradnja NFB-a i jednog hrvatskog studija u posljednjih 40 godina.

Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a film u Hrvatskoj potpomažu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Desetominutni animirani film “Ježeva kućica” vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenet Velš (Kenneth Welsh, “Twin Peaks”), a francuske glumica Frans Kastel (France Castel). Muziku u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Tomas Džonson (Thomas Johnson, Simulacra Studio), a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Tomasa, uz reditelja i scenaristu Evu Cvijanović.

Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Alen (Allen), saradnik Tima Bartona (Tim Burton) i Vesa Andersona (Wes Anderson).

Direktor fotografije je Ivan Slipčević, a montažerke Eva Cvijanović i Iva Kraljević.

Priča o hrabrom Ježurki koji šumom povazdan luta, do sada je već naučila brojne domaće generacije čitalaca da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, a očekuje se da će i ovaj animirani film – koji uspješno oživljava živopisne likove iz te klasične basne – učiniti slično za gledaoce iz cijelog svijeta.

To je treći animirani film Eve Cvijanović, koja je diplomu iz animacije stekla na montrealskom univerzitetu Concordia.

(bosonoga.com)

Portal Analitika