NATO

Počela sjednica Senata, očekuje se glasanje o Protokolu

Američki Senat počeo je nakon 21 čas po našem vremenu sjednicu na kojoj trebalo će raspravljati o Protokolu o pristupanje Crne Gore NATO savezu.
Počela sjednica Senata, očekuje se glasanje o Protokolu
Portal AnalitikaIzvor

Senatori su do sada imali redovna, ranije najavljena izlaganja o zdravstvenom sistemu „Obamaker“, imenovanjima novih senatora, te klimatskim promjenama i zaštiti životne sredine.

Zvanično, centralna tema biće upravo dokument 114-12, odnosno Protokol o pristupanju Crne Gore sjevernoatlantskom sporazumu iz 1949. godine.

Da bi ovaj Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina, odnosno najmanje 67 od 100 senatora.

Ukoliko Senat da zeleno svijetlo, biće 23. od 28 članica koja je ratifikovala ovaj dokument.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji izrazio je juče nadu da će Senat najdalje do kraja ove sedmice ratifikovati Protokol.

- Američka administracija snažno podržava crnogorsko članstvo i okončanje procesa ratifikacije Protokola o pristupanju što je prije moguće, nadamo se da je moguće čak prije kraja nedelje. Naravno, to je u rukama Senata, senatori odlučuju kada i kako će da glasaju, ali mi radimo sve što možemo da podstaknemo brzi završetak procesa ratifikacije - naveo je on u izjavi za Glas Amerike.

Podsjećamo, spoljnopolitički odbor Senata u srijedu uveče jednoglasno je odobrio ratifikaciju protokola. Predsjedavajući odbora, republikanski senator Bob Korker tada je kazao da mu je drago što je odbor obnovio podršku Crnoj Gori da postane najnovija članica NATO-a.

Na prethodnom glasanju koje je u Senatu održano 10. decembra, nije bilo vremena za pojedinačno izjašnjavanje senatora, pa je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO mogao biti usvojen samo aklamacijom, dakle jednoglasno. Iako je 98 senatora bilo „za“, protivljenje dvojice republikanaca odgodilo je ratifikaciju za januar.

Do sada su to Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovale: Holandija, Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska, Norveška i Italija.

Izvor: Glas Amerike, Senat SAD

Portal Analitika