Abiznis

UN: Globalni ekonomski rast će ubrzati u 2017. i 2018.

Globalni ekonomski rast ubrzaće na 2,7 odsto u ovoj godini, odnosno 2,9 odsto u 2018. godini, nakon rasta od 2,2 odsto iz 2016. godine, navodi se u danas objavljenim godišnjim ekonomskim prognozama Ujedinjenih nacija (UN).
UN: Globalni ekonomski rast će ubrzati u 2017. i 2018.
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, neizvijesnost povezana sa izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije sniziće stopu privrednog rasta Britanije u ovoj godini na 1,1 odsto sa procijenjenog od 2,0 odsto iz 2016. godine, i na 1,3 odsto u 2018. godini.

- Poreske mjere za koje se zalaže novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp takođe bi mogle da imaju negativni efekat na svetsku ekonomiju. To može generisati deficit na kraći rok i postaviti novi izazov pred globalnu ekonomiju. Druga stavka poreskih reformi je pitanje da li će taj poreski sistem značiti neku vrste veće zaštite za američke proizvođače. To bi postavilo veliki izazov pred multilateralni sistem i Svjetsku trgovinsku organizaciju - smatra direktor Odjeljenja za makroekonomiju i razvojne politike pri ekonomskoj agenciji Ujedinjenih nacija - UNCTAD, Alfredo Kalkanjo.

U izveštaju UN-a navodi se i da svjetska ekonomija još uvijek nije izašla iz perioda niske stope rasta, što bi moglo da ugrozi ambiciozni plan UN-a o iskorjenjivanju siromaštva do 2030. godine, prenosi agencija Frans pres.

Izvor: Blic.rs

Foto: businesseconomics.in

Portal Analitika