Svijet

Ruski analitičar: Balkan nestabilan zbog neriješenih etničkih pitanja

Balkan ne može da bude stabilan, jer postoje najmanje tri etnička pitanja koja su još nerešena, kazao je direktor Instituta za slovenske studije u Moskvi Konstantin Nikiforov, a prenosi Blic.
Ruski analitičar: Balkan nestabilan zbog neriješenih etničkih pitanja
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu za agenciju Tass, Nikiforov je ocijenio da je Balkan još nedovoljno ekonomski razvijen i da predstavlja nestabilan dio Evrope.

- Najmanje tri etnička pitanja treba da budu riješena - srpsko, albansko i makedonsko. Budućnost dvije postjugoslovenske države - Bosne i Hercegovine i Makedonije, čije ustave su napravile strane sile, još uvek je nejasna. Pitanje Kosova, koje je djelimično priznata država, još treba da bude razmatrano - rekao je on.

On je dodao i da treba imati na umu i „dugotrajne tursko-grčke kontradikcije“.

- Mislim da zemlje Balkana treba da se vrate popularnom sloganu „Balkan za ljude Balkana“. Ljudi Balkana treba konačno da postanu gazde u svojim kućama - smatra on.

Prema njegovim riječima, glavni trend na Balkanu ostaju zemlje u regionu koje teže članstvu u EU i NATO, dok se ruski uticaj ne može osjetiti, iako je Moskva jedina aktivna u regionu kao dobavljač energetskih izvora.

- Uprkos svim identifikovanim poteškoćama i problemima, zemlje Balkana su i dalje željne članstva u svim evropskim i evroatlanstkim organizacijama. Mnoge su već ušle i u NATO i u EU, NATO jedinice su na našoj teritoriji. U stvari, samo Srbi (u Srbiji i Republici Srpskoj) imaju sumnje, jer nisu zaboravili NATO bombardovanje - kazao je on.

Izvor i foto: Blic.rs/RAS

Portal Analitika