Protokol

Nuhodžić sa ambasadorima Slovenije i Palestine: Nastavak dobre saradnje

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se danas sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitjom Močnikom, te prvim ambasadorom Palestine u Crnoj Gori, Rabijem Al Hantulijem.
Nuhodžić sa ambasadorima Slovenije i Palestine: Nastavak dobre saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju iz ovog ministarastva, tokom susreta sa Močnikom potvrđema ke tradiconalno dobra saradnja između Crne Gore i Slovenije, te naglašena izuzetno dobra komunikacija i saradnja policija.

- Zahvaljujući se za podršku izradi Šengenskog akcionog plana (ŠAP) za koji je Ministarstvo dobilo pozitivno mišljenje od strane Evropske komisije, ministar Nuhodžić vjeruje da podrška neće izostati ni tokom njegove implementacije nakon usvajanja na Vladi Crne Gore. Crna Gora i Republika Slovenija bilateralno uspješno sarađuju kako na planu razvojne pomoći i brojnih IPA projekata, tako i u oblasti vanrednih situacija. Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa potpisan je u Ljubljani, a saradnja se odvija i u okviru Jadransko-jonske Inicijative i Inicijative za pripremljenost i prevenciju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE). Ambasador Močnik istakao je izuzetno dobru saradnju policija dvije zemlje, koja se, između ostalog, ogleda i u kontinuiranoj saradnji sa pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice Republike Slovenije kroz borbu protiv terorizma, kao i kroz specijalističke obuke policijskih službenika Crne Gore zainteresovanih za odlazak u mirovne misije - navodi se u saopštenju nakon susreta.

Nuhodžić je dalje ocijenio kako je ekspertska podrška te aktivna uloga ambasade Slovenije u Crnoj Gori u dijelu evropskih i evroatlantskih integracija, vrlo je značajna za našu zemlju. On vjeruje da će slovenački eksperti i u narednom periodu značajno podržavati proces evropskih integracija, naročito u dijelu ispunjavanja obaveza koje proističu iz Poglavlja 24. Crna Gora i Republika Slovenija, kao prijateljske zemlje, bez dileme će i dalje raditi na unaprjeđivanju saradnje.

1701nuhodzic2U razgovoru sa ambasadorom Al Hantulijem, ministar unutrašnjih poslova pozdravio je odluku palestinske Vlade o otvaranju diplomatske misije sa sjedištem u Crnoj Gori, koja funkcioniše od oktobra 2016. godine.

- Ministar Nuhodžić izrazio je zadovoljstvo posjetom i čestitao ambasadoru Rabiju Al Hantuliju stupanje na dužnost rezidentnog ambasadora Palestine u Crnoj Gori. Imajući u vidu da bilateralna saradnja Crne Gore i Palestine na planu unutrašnjih poslova do sada nije ostvarena, Nuhodžić iskazao je spremnost za uspostavljanjem i intenziviranjem iste. Osnova začetka saradnje su i sporazumi koji su u proceduri, poput Sporazuma o dvostrukom oporezivanju, Sporazuma o ekonomskoj saradnji i Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija. Govoreći o brojnim izazovima i problemima s kojima se susreće Palestina danas, palestinski ambasador Al Hantuli naglasio je da, iako je njegova zemlja u specifičnoj i teškoj situaciji, želi da ojačava svoje institucije i da sarađuje sa svim zemljama, te da je ubjeđen da će i sa Crnom Gorom saradnja biti sve kvalitetnija - zaključci su sa susreta Nuhodžića i Al Hantulija.

Portal Analitika