NATO

Tok ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u

Crna Gora je 19. maja u Briselu na Ministarskom sastanku članica NATO-a, potpisala Protokol o punopravnom članstvu u Sjevernoatlanski savez, koji je potom otišao na ratifikaciju u parlamente svih 28 zemalja Alijanse, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO Portalu Analitika. Njihovo saopštenje prenosimo integralno:
Tok ratifikacije Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

“Prva ratifikacija od ukupno 20 do sada okončanih, stigla je već 8. juna, i to od strane Islanda, na isti dan kada je ta zemlja bila prva država koja je 2006. godine priznala nezavisnost Crne Gore. Tokom ljeta prošle godine uslijedile su i ratifikacije Slovenije, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Poljske i Albanije.

Nakon godišnjih odmora i pauze u radu parlamenata, početkom jeseni nacionalne procedura ratifikacije Pristupnog protokola okončale su Turska, Rumunija, Litvanija, Estonija, a odmah potom u novembru 2016. godine i Ujedinjeno Kraljevstvo i Letonija. Takođe u novembru ratifikaciju Protokola je okončala i susjedna Hrvatska, a u posljednjem mjesecu prošle godine nacionalne procedure ratifikacije su zaokružile i Belgija, Luksemburg i Danska.

Nakon Novogodišnje pauze i nastavka rada državnih administracija, ratifikacija Pristupnog protokola Crne Gore NATO-u, završena je i u Italiji, Norveškoj i Češkoj.

U ostalima članicama Alijanse ratifikacija je pri kraju, poput Portugalije, gdje je potreban još jedino potpis predsjednika države ili u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je Senatski zakonodavni odbor jednoglasno preporučio Senatu da ratifikuje Protokol, dok su u Francuskoj, Holandiji i Njemačkoj usvajanje protokola obavili donji domovi Parlamenata i čekuje su uskoro i okončanje svih neophodnih formalnosti. Ratifikacije bi prema najavama iz tih zemalja, trebalo da budu uskoro okončane i u parlamentima Kadane, Grčke i Španije. Nakon što svih 28 članica ratifikacije predaju depozitaru u Vašingtonu i kada se obavi ratifikacija Protokola u domaćem Parlamentu, Crna Gora će postati 29. članica NATO-a.

Sjeverno-atlantski zavez ili NATO (en: North Atlantic Treaty Organisation (NATO), fr: l'Organisation du Traité de l'Atlantique Nord (OTAN)) je međunarodna odbrambeno-bezbjednosna organizacija osnovana 4. aprila 1949. godine u Vašingtonu. Službeni jezici u NATO-u su engleski i francuski. Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V koja glasi: Članice se slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve članice.

Države osnivači (1949. godine)
- Belgija - Island - Norveška
- Kanada - Italija - Portugal
- Danska - Luksemburg - Ujedinjeno Kraljevstvo
- Francuska - Holandija - SAD

Države koje su pristupile NATO-u tokom Hladnog rata
- Grčka (1952.)
- Turska (1952.)
- Zapadna Njemačka (1955.)
- Španija (1982.)

Države bivšeg Istočnog bloka koje su pristupile NATO-u poslije Hladnog rata
- Češka Republika (1999.) - Poljska (1999.) - Mađarska (1999.)
- Estonija (2004.) - Slovenija (2004.) - Letonija (2004.) - Slovačka (2004.)
- Litvanija (2004.) - Bugarska (2004.) - Rumunija (2004.)
- Albanija (2009.) - Hrvatska (2009.)

Centralni NATO štab nalazi se u Briselu (Belgija). Pored 28 zemalja članica, 22 zemlje učestvuju u NATO Partnerstvu za mir, sa 15 drugih zemalja uključenih u programe istitucionalizovanih dijaloga”, saopšteno je.

Portal Analitika