Svijet

Bregzit neizvjestan?

Britanski parlament će moći da glasa o konačnom sporazumu o izlasku zemlje iz EU, rekla je danas britanska premijerka Tereza Mej, nakon što se našla pod pritiskom poslanika koji traže veće pravo glasa kad je riječ o istupanju iz Unije.
Bregzit neizvjestan?
Portal AnalitikaIzvor

“Mogu danas da potvrdim da će vlada staviti konačni sporazum na glasanje u oba doma parlamenta prije nego što stupi na snagu”, istakla je Mej u dugo očekivanom govoru u kojem je pokušala da definiše budućnost zemlje kao globalnog partnera koji namjerava da trguje slobodno, znatno izvan granica Evrope, prenose agencije.

Premijerka je predstavila 12 principa kojima će regulisati svoje pregovore sa EU u naredne dvije godine.

Britanska valuta funta, koja je pala na najniži nivo u tri decenije u odnosu na američki dolar, u utorak se blago oporavila uoči govora premijerke.

Tržište dionica i dalje slabi, jer se investitori boje da će Mej izneti svoj plan za “tvrdi Bregzit”.

“Tražimo novo i ravnopravno partnerstvo između nezavisne, suverene i globalne Britanije i naših prijatelja i saveznika u Evropskoj uniji”, poruka je premijerke stranim diplomatima i svom timu koji će predvoditi pregovore o Bregzitu.

Prema nedavno objavljenim anketama, većina Britanaca se protivi takozvanom “tvrdom Bregzitu” već bi radije da održe bliske veze sa EU.

Tanjug.rs

Portal Analitika