Abiznis

MBA: Snažnija uvezanost turizma i poljoprivrede obezbjeđuje brži razvoj

Uravnoteženje regionalnog razvoja kroz ruralni razvoj je veoma važan proces za ukupan razvoj naše ekonomije, što je i definisano kao jedan od ciljeva u ekonomskim planovima i programima Vlade, saopšteno je iz Montenegro Biznis Alijanse.
MBA: Snažnija uvezanost turizma i poljoprivrede obezbjeđuje brži razvoj
Portal AnalitikaIzvor

“Čini se da je godina pred nama upravo prilika da se pokrenu intenzivnije aktivnosti svih relevantnih subjekata u tom pravcu. Jedna od važnih aktivnosti u ostvarivanju tog cilja je veća i snažnija uvezanost poljoprivrede i turizma”, saopštavaju.

U turističkoj ponudi morali bi da budu mnogo više zastupljeni domaći proizvodi, dodaje se u saopštenju.

“Tržište je barometer ekonomskog stanja i ekonomskih kretanja, što znači da domaći proizvodi moraju povećati svoju konkurentnost, prije svega kroz svoj kvalitet, a za tako nešto svakako ima uslova. U MBA ocjenjujemo da bi redovniji susreti predstavnika turističke privrede i poljoprivrednika pomogli da se intenzivira saradnja ova dva sektora, određena kao prioritetna za budući razvoj naše ekonomije. Uloga poslovnih asocijacija u svemu tome bila bi veoma značajna, jer bi svojim aktivnostima pomogle bržoj realizaciji ovih i sličnih aktivnosti. Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja su u obavezi da podrže ovakve aktivnosti i preko svojih predstavnika aktivno učestvuju u njihovoj realizaciji”, saopštava se.

Poslednjih godina javni sektor, naročito Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, bio je uglavnom spreman da podrži aktivnosti privatnog sektora koji preko poslovnih asocijacija nastoji da artikuliše svoje potrebe kroz stvaranje što podsticajnijih uslova za poslovanje. Očekuju da se takav trend nastavi i osnaži u narednom periodu, dodaju.

MBA u ovoj godini planira da realizuje značajne aktivnosti u tom pravcu, svjesna važnosti uspostavljanja snažnije i intenzivnije saradnje sektora turizma i poljoprivrede za ukupan razvoj naše ekonomije.  

Portal Analitika