Region

PRST U OKO: Dekoracijom voza se (ne) brani Kosovo

Napadna "dekoracija" voza za Kosovo, koji je u subotu zaustavljen u Raškoj u svojoj prvoj direktnoj vožnji od Beograda do Kosovske Mitrovice poslije 18 godina, izazvala je brojne reakcije, a mnogi građani Srbije u tome vide i jasan povod za provokaciju albanske strane. Da li je voz morao baš tako da bude ukrašen?
PRST U OKO: Dekoracijom voza se (ne) brani Kosovo
Portal AnalitikaIzvor

Cijeli voz je spolja u bojama srpske trobojke, a poruka "Kosovo je Srbija" ispisana je na 21 jeziku. Unutrašnjost je kompletno oslikana freskama iz srpskih manastira na Kosovu.

Kako u svakom sukobu, prvo treba krenuti od sebe, postavlja se dilema koliko je voz ukrašen takvim motivima mogao s druge strane da bude shvaćen kao provokacija.

Politički analitičar Bojan Klačar smatra da su sama najava polaska i predstavljanje voza bili isuviše pompezni.

- Da li je baš takav voz morao da prevozi putnike od tačke A do tačke B ili se mogao izabrati običan voz? U svjetlu povišenih tenzija zbog "slučaja Haradinaj" trebalo je sačekati bolji trenutak za ovaj voz, koji je ujedinio albansku javnost u mišljenju da se radi o provokaciji. Jednostavno, moramo uvažiti ovu realnost - naglašava Klačar.

Predsjednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da "voz predstavlja bespotrebno junačenje umjesto sredstvo za slobodno kretanje ljudi":

- Nije ni momenat ni način da tako dekorisan voz krene iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu. Voz za Kosovo i Metohiju treba da izgleda obično kao i svi drugi vozovi. Kao što su obični i autobusi koji već godinama saobraćaju na ovoj relaciji bez ikakvih problema.

 

Blic.rs

Portal Analitika