Društvo

Zenka - Čekić: Jačanje infrastrukture otvara mogućnosti za razvojne projekte

Ljudska prava predstavljaju uporan rad i brojne izazove, oblast koja zahtjeva našu punu posvećenost, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa predstavnicima/ama opštine Gusinje.
Zenka - Čekić: Jačanje infrastrukture otvara mogućnosti za razvojne projekte
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Zenka boravio je danas u radnoj posjeti opštini Gusinje, realizovanoj u cilju upoznavanja sa aktuelnom situacijom u vezi sa poštovanjem i unaprijeđenjem ljudskih prava i sloboda, ali i prava pripadnika/ca manjinskih naroda, te jačanja politike ostvarivanja jednakih mogućnosti.

Iako je, prije svega tri godine, opština Gusinje postala posebna jedinica lokalne samouprave, realna su očekivanja da je lokalna vlast prepoznala prioritete za napredak Opštine i napravila agendu njihove realizacije, istakao je Zenka. On je dodao da je opština Gusinje kraj koji definiše multietničnost, te da je u narednom periodu potrebno intenzivirati rad na valorizaciji njenih potencijala, unaprijeđenju infrastrukture i jačanju odnosa sa dijasporom.

Jačanje infrastrukture otvoriće mogućnosti za razvojne projekte, koji će dalje stvarati uslove za unaprijeđenje standarda građana. Ekonomski razvoj direktno je povezan sa jakom vladavinom prava, poručio je Zenka, jer investitorima nisu atraktivna područja na kojima ne osjećaju bezbjednost za svoje investicije. Prema ministrovim riječima, radom na unaprijeđenju poštovanja ljudskih i manjinskih prava i sloboda, rodne ravnopravnosti, posredno utičemo i na porast ekonomskog standarda našeg društva.

On je predložio da lokalna samouprava u Gusinju razmisli o predlozima zajedničkih aktivnosti kada je riječ o pomenutim oblastima, te da je ministarstvo otvoreno za saradnju. Nacionalnu politiku iz oblasti zaštite ljudskih prava potrebno je uvezati sa lokalnim nivoom, tako da zajedničkim snagama djelujemo u istom pravcu, boljoj i perspektivnijoj budućnosti za generacije koje dolaze, izjavio je Zenka.

Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić zahvalila se ministru na posjeti i čestitala mu na imenovanju. Čekić je izrazila očekivanje da će saradnja sa ministarstvom biti intenzivna i uspješna, budući da je lokalna samouprava u Gusinju snažno posvećena jačanju saradnje sa državnim institucijama, ali i našom dijasporom. Prema njenim riječima, najintenzivniji rad tek predstoji ovoj Opštini.

Jedan od bitnih preduslova za postizanje boljeg standarda života u opštini bogatoj prirodnim resursima jeste sigurnost potencijalnih investitora, i u ciju jačanja poštovanja osnovnih ljudskih prava, te prava pripadnika/ca manjinskih naroda, bićemo uporni da iste ostvarimo, poručila je Anela Čekić.

Portal Analitika