Društvo

CRNVO: Zakon o igrama na sreću se ne smije izradjivati bez učešća NVO

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Ministarstvo finansija da prilikom najavljene izrade Zakona o igrama na sreću, obavezno omogući učešće NVO predstavnika u radnoj grupi.
CRNVO: Zakon o igrama na sreću se ne smije izradjivati bez učešća NVO
Portal AnalitikaIzvor

“Minstarstvo na to obavezuje Uredba o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i NVO, (“Sl.list CG”, br.7/2012), koja propisuje i detaljnu proceduru izbora predstavnika NVO. Ta procedura podrazumijeva javni poziv i propisane kriterijume koji obezbjedjuju kvalitet i legitimitet predstavnika”, saopšštavaju iz CRNVO-a.

Ovaj zakon ima izuzetnu važnost za rad i razvoj nevladinih organizacija, na način što stvara osnove za finansiranje projekata i programa NVO. I u prethodnim godinama, interesovanje nevladinog sektora za ovaj propis bilo je izuzetno, o čemu svjedoče brojne inicijative koje su upućivane u pravcu regulisanja ove oblasti, dodaje se.

“Zbog kontinuiranog kršenja Zakona o igrama na sreću, u dijelu koji se odnosi na dodjelu sredstava za projekte NVO, u tu svrhu je u prethodnih nekoliko godina dodijeljeno oko 8 miliona eura manje nego što je to bilo prediviđeno zakonom. Dugogodišnje kršenje Zakona prvi put jasno je apostrofirala i Evropska komisija u Izvjestaju o Crnoj Gori, što potvrdjuje ozbiljnost i provjerenost naših navoda”, saopštavaju.

Već nekoliko godina svjedoci smo prikrivenih aktivnosti ministarstva na ovom polju, jer informaciju o izmjenama zakona ili donošenju novog nije bilo moguće dobiti, bez obzira na veliki trud i interesovanje NV sektora, tvrde oni.

“To sve daje osnov za sumnju da se ovaj propis ili ne želi ni u kom trenutku učiniti dostupnim javnosti, ili da potpuno drugi interesi, van državnih, u suštini, donose odluke u ovom segmentu. Stoga još jednom pozivamo Ministarstvo da proces izrade Zakona o igrama na sreću učini javnim od najranije faze, te poštujući propise omogući učešće NVO predstavnika, i pokuša otkloniti godinama stvarane sumnje u ovaj proces”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika