Sci/Tech

Tržište personalnih računara palo 6,2 odsto

Prodaja personalnih računara u svijetu nastavila je pad u prošloj godini, čevtrtu godinu uzastopno, i to 6,2 odsto na 269,7 miliona jedinica.
Tržište personalnih računara palo 6,2 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Samo u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, globalne isporuke personalnih računara splasnule su na 72,6 miliona komada, što je 3,7 odsto manje nego u istom tromjesečju 2015, pokazuju preliminarni podaci IT konsultantske kompanije Gartner.

"Stagnacija na tržištu se nastavila u četvrtom tromjesečju prošle godine, pošto su praznične prodaje generalno slabe, što se duguje promjeni navika kod kupovine PC-a", navela je glavni analitičar Gartnera Mikako Kitagava u saopštenju.

Prema njenim riječima, opšte tržište personalnih računara stagnira, pošto tehnološka unaprijeđenja nijesu dovoljna da pokrenu njegov stvarni rast, prenosi Tanjug.

Uprkos povećanoj prodaji inovativnih uređaja, poput hibridnih mobilnih računara s odvojivim tablet ekranima, ta tražnja nije mogla da nadoknadi pad prodaje tradicionalnih modela, objašnjavaju u Gartneru.

“Drugi faktor je bilo odlaganje zamjene starih PC-ja ili laptopova novima modelima, budući da se rjeđe koriste, jer se po internetu surfuje preko pametnih telefona”, navela je Kitagava.

I pored stagnacije tržišta, ona potencijal za personalne računare vidi u poslovanju i igricama, mada je kazala da to neće biti dovoljno da zaustavi pad tržišta, bar ne u narednoj godini.

Portal Analitika