Svijet

KIRGISTAN: Avion pao u naselje, najmanje 37 mrtvih

Najmanje 37 osoba je poginulo kada se teretni avion jedne turske kompanije srušio u naseljenom području u neposrednoj blizini glavnog aerodroma u Kirgistanu, saopštilo je danas Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.
KIRGISTAN:  Avion pao u naselje, najmanje 37 mrtvih
Portal AnalitikaIzvor

Avion tipa Boing 747 pao je nedaleko od aerodroma Manas, južno od kirgistanske prijestonice Biškek, usmrtivši stanovnike naseljenog područja, kao i one koji su se nalazili u avionu, prenosi AP.

Najmanje četiri pilota poginula su pri padu aviona, a tijelo jednog pilota tek treba da bude pronađeno.

Prema navodima Ministarstva, oko 43 kuća je oštećeno pri padu aviona.

S druge strane, zamjenik premijera Kirgistana Mukhametkali Abulgazijev rekao je da je više od hiljadu spasilaca na licu mjesta u naseljenom području, u kojem je 15 kuća uništeno.

Jedan od svjedoka rekao je za AFP da su u padu aviona poginule čitave porodice, uključujući djecu.

Uzrok nesreće nije još poznat, ali je kirgistanski ministar za vanredne situacije Kubatbek Bronov rekao novinarima da je jutros na aerodromu Manas bilo maglovito, ali da vremenski uslovi nijesu bili kritični.

Turski mediji navode da je avion pripadao transportnoj kompaniji, čije je sjedište u Istanbulu, kao i da je poletio iz Hong Konga.

Kirgistanski zvaničnici prvobitno su rekli da je u pitanju avion kompanije Turkiš Erlajns, ali je turska kompanija ACT Erlajns saopštila da je letjelica njihova, prenosi Rojters.

Uprava aerodroma saopštila je da je avion trebalo da stane na aerodromu u Manasu na putu iz Hong Konga ka Istanbulu, a da se srušio kada je pokušao da sleti pri slaboj vidljivosti.

Portal Analitika