Abiznis

Šta će Vlada učiniti za veću sigurnost na putevima?

U cilju suzbijanja sve učestalijih udesa na putevima, Vlada Crne Gore je na prošlom zasijedanju usvojila Akcioni plan za implementaciju Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za 2017. godinu. Među ciljevima i smjernicama za njihovu realizaciju, pored sanacija puteva, našlo se i revidiranje već izdatih vozačkih dozvola, unapređenje rada auto škola i poboljšanje kvaliteta vozačkog ispita, pišu Dnevne novine.
Šta će Vlada učiniti za veću sigurnost na putevima?
Portal AnalitikaIzvor

Aktivnostima koji su predviđeni Akcionim planom, obezbjeđuje se kontinuitet prošlogodišnjih aktivnosti, uz novine koje će obezbijediti očekivane rezultate “uz stalno smanjivanje broja poginulih i teško povrijeđenih u drumskom saobradaju”

Podizanje nivoa bezbjednosti saobradaja uvođenjem novih tehnologija, povećanjem saobraćajne kulture, zatim otklanjanje uskih grla, sanacija puteva i mostova ali i izdavanje ljekarskih uvjerenja o privremenoj nesposobnosti za vožnju, unapređenje kvaliteta vozačko g ispita i poboljšanje rada auto škola kroz organizovanje obuka, samo su neke od planiranih mjera.

Strategijom je, pored ostalog, predviđeno i formiranje Koordinacionog tijela za bezbjednost drumskog saobraćaja, sa zadatkom da rukovodi i organizuje aktivnosti nadležnih organa u implementaciji tog akta.

Iz policije je ranije saopšteno da je za 11 mjeseci prošle godine na crnogorskim putevima stradalo 55 osoba, dok je u godini koja je prethodila u udesima stradala 51 osoba.

U istom periodu, policijski službenici su, u poređenju sa 2014. godinom, evidentirali 39,3 odsto više neispravnih vozila, a 41,6 odsto više vozila je isključeno iz saobraćaja. Osim toga, u izvještajnom periodu evidentirana su 8.872 vozača pod dejstvom alkohola, što je 25,4 odsto više nego u istom uporednom periodu prethodne godine.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika