Društvo

Mušika Dujović: Višestepeni sudovi čuvaju građane od nezakonitih odluka

Apelacioni sud Crne Gore ostvario je najbolje rezultate u 2015. godini – riješeno je čak 99,08 odsto predmeta, a predsjednik ovog suda Mušika Dujović u intervjuu za Pobjedu kaže da to za njega nije neo- čekivano i da broj presuda nije uticao na njihov kvalitet.
Mušika Dujović: Višestepeni sudovi čuvaju građane od nezakonitih odluka
Portal AnalitikaIzvor

Grešaka u presuđenjima u nekim predmetima je, kaže Dujović, bilo, ali kako pravni lijek za sudijske greške leži u odgovarajućem sistemu žalbe, poručuje da građani ne treba da brinu za zakonitost sudskih odluka, jer svaka koja nije u skladu sa zakonom je ukinuta.

POBJEDA: Apelacioni sud je 2015. imao 1.738 predmeta i riješio 1.722. U procentima, riješeno je čak 99,08 odsto predmeta. Plašite li se da je nauštrb kvantiteta zanemaren kvalitet?

DUJOVIĆ: Apelacioni sud odlučuje o žalbama protiv prvostepenih odluka viših sudova, kao i o žalbama na odluke Privrednog suda, te rješava sukob nadležnosti između određenih sudova, kako je to zakonom određeno. Ovdje govorimo o rezultatima rada Suda za 2015, a uskoro će biti predstavljeni rezultati rada i za 2016. godinu. Često se može čuti da veći broj završenih predmeta (odnosno u konkretnom slučaju skoro svi) može za posljedicu da ima pad kvaliteta odluka. Ako pogledate podatke iz izvještaja, vidjećete da ne samo da nije došlo do pada kvaliteta, već i u tom pogledu je ostvaren najbolji rezultat od početka rada ovog suda.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika