Društvo

NA LICU MJESTA: Ekipa Pobjede u smjeni sa Interventnom jedinicom policije u Podgorici

Kontrolisanje osoba, pregledi vozila, legitimisanje, hapšenje po- činilaca najtežih krivičnih djela, pronalaženje osoba po potragama i potjernicima, samo su dio zadataka koji pripadnici Interventne jedinice policije Centra bezbjednosti Podgorica obavljaju u dvanaestočasovnoj smjeni.
NA LICU MJESTA: Ekipa Pobjede u smjeni sa Interventnom jedinicom policije u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Patroliranje gradom

Interventna jedinica preventivno djeluje dok obilazi grad, a osim toga po dojavama se provjerava svaki ,,sumnjivi“ kvart. Tako je bilo i kada je ekipa Pobjede provela dio smjene sa njima. Od 21 sat do nešto poslije ponoći više puta obišli smo glavni grad. U Maslinama patrola zaustavlja ,,pasat“. Mladić mirno predaje dokumenta i dodaje: ,,Momci, sve je pod kontrolom“. Uz osmijeh, policajac Vlatko Zečević mu vraća dokumenta i nastavljamo obilazak. Dok patroliramo ulicama Starog aerodroma, Konika, centra grada, naši sagovornici Aleksandar Fuštić, Nikola Janković, Gligorije Šekularac i Davor Vukadinović pojašnjavaju da i preko radio veze provjeravaju osobe koje kontrolišu i - ako nijesu evidentirani u bazi podataka kao potraživana lica - onda nema osnova da se prema njima preduzimaju bilo kakve mjere i radnje, osim u slučaju da počine delikt tokom kontrole.

Razgovor prekida kolega koji preko radio veze javlja da se u PC ,,Kruševac“ dogodilo razbojništvo. Krećemo sa upaljenom rotacijom ka tom dijelu grada. Kolega iz Dežurne službe CB-a opisuje osobu koja je počinila razbojništvo:

- Djevojka koja je napadnuta ne sjeća se detalja od šoka. Zna samo da je bila niža osoba, imala je kapuljaču, prijetila joj je nožem i vidjela je da je pobjegla prema Tološkoj šumi - javlja dežurni kolega. Krećemo u pretragu Bloka pet, Siti kvarta, Tološke šume. Usput srijećemo i inspektore, jer su angažovani svi koji su u smjeni kako bi pomogli u rasvjetljavanju.

Pregledaju se sve osobe koje po opisu liče na razbojnika i tako više od sat vremena, ali od počinioca nije bilo ni traga. Ovaj put je pobjegao, ali to ne znači da mu lisice neće biti stavljene. Nastavljamo dalje.

Policajac Vlatko Zečević priča da u Interventnoj jedinici radi više od 20 godina, tokom kojih je bilo mnogo zanimljivih situacija. - Sjećam se prije nekoliko godina, kada je bio snijeg u Kučima, momci i djevojke su se izgubili i nijesu umjeli da se vrate. Ekipa Interventne je tada pješačila sat vremena da bi došla do njih. Srećom, sve se dobro završilo.

Dešavalo se i da nam prijete, ali to uglavnom kada su u alkoholisanom stanju, a kasnije se izvinjavaju - priča Zečević. U toku razgovora uočavamo plavi ,,tuareg“ čiji vozač, primijetivši da je policija u blizini, počinje da ubrzava. Zečević rotacijom signalizira da se zaustavi. Momak se zaustavlja i žustro dobacuje: ,,Što idete za mnom, ne mogu ni na kafu sa đevojkom da odem, a da me vi ne zaustavite“.

- Zašto ste ubrzavali kad smo krenuli za vama - upitali su ga Fuštić i Zečević. - Nijesam vas primijetio, jer sam žurio - odgovara mladić. - Imate li oružja u vozilu? - Ne bi trebalo, ali evo pogledajte.

Pregled vozila

Ekipa Interventne jedinice pregledom je ustanovila da oružja nije bilo, kao ni drugih nedozvoljenih predmeta i upozorila mladića da sljedeći put, kada mu policija signalizira, mora da se zaustavi. - Ovaj put smo vam progledali kroz prste jer ste sa damom u društvu, ali sljedeći put sigurno neće biti tako. Izvolite vaša dokumenta - pozdravlja ga Zečević.

Interventnoj jedinici, kako su nam pojasnili, i pored smjene od 12 sati dešava se da obezbjeđuje skupove, koncerte, proteste, obilazi lokale...

- Racije se rade planski ili po operativnim saznanjima. Pregledaju se sva lica u lokalu, a posebno ako ima neko bezbjednosno interesantno lice. Tada je uključena cijela jedinica, a ako, na primjer, osoba nema ličnu kartu, dovodi se u Centar bezbjednosti na provjeru, odnosno radi utvrđivanja identiteta - pojašnjava Fuštić. Baš kada smo se spremali da se oprostimo od ,,domaćina“, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog projurio je bijeli ,,audi“. Krećemo za njim.

Nakon petominutne jurnjave, zaustavljamo ga kod hotela ,,Hilton“. - Zašto bježite? Dajte na uvid vaša dokumenta. - Nemam nikakav dokument kod sebe - odgovara mladić. - Moraćete sa nama do CB - kaže mu policajac. - Nije problem, poći ću, ionako ste mi omiljena jedinica policije - odgovara mladić. Nakon provjere u Centru bezbjednosti utvrđeno je da je momak zaista bio ,,čist“ i da nema dosije u policiji.

Izuzev nekoliko sumnjivih osoba, nekoliko jurnjava i potraga za razbojnikom, bila je to relativno mirna noć na podgoričikim ulicama.

Pobjeda

Portal Analitika