Politika

Tudik: Crnogorski parlament može da obavi posao koji ga čeka

Sve opozicione partije treba da priznaju rezultat izbora i učestvuju u radu Skupštine - kaže u intervjuu za Pobjedu ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Kristin Tudik, naglašavajući da se okolnosti događaja uoči izbora moraju u potpunosti rasvijetliti.
Tudik: Crnogorski parlament može da obavi posao koji ga čeka
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Izabran je novi saziv parlamenta i nova Vlada. U ovim izazovnim vremenima čeka ih puno posla, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Sa druge strane, opozicija bojkotuje parlament...

TUDIK: Sve opozicione partije treba da priznaju rezultat izbora i da učestvuju u radu Skupštine. Neophodno je da se u ovoj instituciji ponovo uspostavi dijalog. Evropska unija, kao što je to istakla nekoliko puta, nije naklonjena ovom bojkotu. U svakom slučaju, većina poslanika je u Skupštini i može da obavlja posao koji je čeka, ukoliko za usvajanje odluka nije neophodna kvalifikovana većina.

POBJEDA: Kako vidite odnose Crne Gore i Francuske? 

TUDIK: Imala sam priliku da u razgovorima sa crnogorskim zvaničnicima, po preuzimanju dužnosti u Crnoj Gori, potvrdim svoje zadovoljstvo kvalitetom odnosa između dvije zemlje i da poželim da se oni još više razvijaju. Aktivnosti Francuske u Crnoj Gori su prvenstveno usmjerene ka procesu integracija Crne Gore u Evropsku uniju, naročito kroz pružanje podrške jačanju njenih administrativnih kapaciteta, sprovođenju strukturnih reformi kao i kroz obezbjeđivanje nastave francuskog jezika za državne kadrove i visoke funkcionere. Odnosi između dvije zemlje bi se mogli unaprijediti u oblasti ekonomije, gdje su oni na skromnom nivou iako postoji potencijal za njihov razvoj, naročito u oblasti turizma gdje bi se naša preduzeća mogla pozicionirati, s obzirom da je Francuska po broju turista, u zavisnosti od godine, na drugom ili trećem mjestu u Crnoj Gori. Razvijanje ekonomskih odnosa će za mene biti prioritet.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika