Kultura

LONDON CALLING: Revolucionar i koza

Londonska galerija „Tejt modern“ počela je novu godinu velikim praskom. Otvorena je retrospektiva Roberta Rošenberga, revolucionara koji je gurao stvaralačke granice kombinujući nemoguće stvari i šokirajući teoretičare
LONDON CALLING: Revolucionar i koza
Leila MURSELJEVIĆ
Leila MURSELJEVIĆAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dok su se mnogi pribojavali kako ce zakoračiti u novu godinu, jedna od najpoznatijih svjetskih galerija „Tejt modern“ imala je fenomenalan plan.

Nakon što je u više navrata bez sumnje obilježila 2016, najpopularnije londonsko mjesto počelo je 2017. velikim praskom – retrospektivom Roberta Rošenberga.

Jedan od najuticajnijih umjetnika sa one strane Atlantika imao je ulogu medijuma između apstraktne i moderne umjetnosti tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

rauschenberg-krevet-foto-vasari21

Ključna figura

Poznat po ad hok pravcu u umjetnosti, koji je popularno nazvan „kombinacije“, slikar i grafičar Rošenberg bio je dijete popularne kulture.

Bez obzira na to što u više navrata nije bio shvaćen, ovaj američki umjetnik je bio i ostao ključna figura u istoriji i teoriji umjetnosti.

Londonski „Tejt modern“ postao je fenomenalna platforma za ovog Amerikanca, kome su prvi put nakon smrti 2008. izloženi radovi na ovom mjestu dostojnom njegovog rada.

Na retrospektivnoj izložbi predstavljena je Rošenbergova šezdesetogodišnja karijera, osmišljena kao put kroz modernizam.

Posjetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim slikama i radovima, od jednostavnih do malo komplikovanijih.

Na početku su mogli da vide slike sa samo jednom bojom koja je raširena po cijelom platnu. Taj lagani period njegovog kreiranja očigledno mu je bio previše dosadan i htio je da ga začini.

Prelaz sa jedne strane umjetnosti na drugu bio je vrlo uočljiv u „Tejt modernu“.

Malo kompleksniji pristup umjetnosti najvidljiviji je u Rošenbergovom najpoznatijem radu iz 1955. godine „Monogram“.

Ovaj umjetnik je vjerovao da cete najlakše gurnuti stvaralačkegranice kombinujuci dvije do tada nemoguće stvari i šokirajući teoretičare.

nebeski-vrt-foto-flickr

Alternativni pristup

To se najbolje vidi u ovom radu, koji uključuje kombinaciju slike i skulpture. Na apstraktnoj slici zalijepio je prepariranu kozu! Da to ne bude van umjetničkog koncepta, Rošenberg je odlučio da kozu ofarba na ekspresionistički način.

Nepotrebno je reći o kakvoj se alternativi radi, pogotovo ako ne zaboravimo da su u pitanju pedesete godine!

Pored takođe čuvenih radova „Krevet“ i „Nebeski vrt“, posjetioci londonske galerije vidjeli su još jednufenomenalnu kombinacijufotografija u radu „Triatlon“.

Ovo relativno novo djelo bilo je jedno od njegovih najpopularnijih fotografskih radova, bez obzira na očiglednu jednostavnost.

Dok su se posjetioci oduševljavali njegovim kombinacijama, kritičari su više cijenili njegove jednostavnije radove.

U Rošenbergovom svijetu sve je bilo moguće. Pravila nije bilo ili ih je sam pisao. Njegove unutrašnje borbe sa konstantnim pritiskom da pronalazi nove načine korišćenja tradicionalnih i neobičnih materijala jasno su vidljive u svakom ćošku „Tejt moderna“.

Rijetki su primjeri ovakvih umjetnika koji u svemu pronalaze inspiraciju za rad. Moderna umjetnost 21. vijeka bila bi mnogo inspirativnija kada bi bilo stvaralaca poput Roberta Rošenberga.

Leila MURSELJEVIĆ

Objektiv; Pobjeda

Portal Analitika