Region

Srpski voz poslije 19 sati putovanja stigao u Beograd, EU poziva na dijalog

Evropska unija (EU) pozvala je Beograd i Prištinu da pokažu neophodnu uzdržanost i razum i da se vrate dijalogu.
Srpski voz poslije 19 sati putovanja stigao u Beograd, EU poziva na dijalog
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz kancelarije šefice diplomatije EU Federike Mogerini, ona i njen tim pažljivo prate razvoj odnosa između Beograda i Prištine u poslednjih par dana, uključujući i događaj od subote

„EU je u stalnom kontaktu sa obje strane povodom događaja od subote. Visoka predstavnica je već razgovarala sa premijerom Vučićem“, rekla je Tanjugu portparolka Mogerini, Maja Kocijančić.

Kocijančić je u pisanoj izjavi navela da EU poziva obje strane da pokažu neophodnu uzdržanost i razum i da se vrate dijalogu.

Prema njenim riječima, dijalog Beograda i Prištine već je pokazao „opipljive, konkretne i pozitivne rezultate, kako za narod na terenu tako i u cilju napretka u normalizaciji odnosa dvije strene, što je rezultat koji se ne bi smio ispustiti.

„Dijalog je jedini način za rješavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa“, ponovila je Kocijančić stav EU.

Svejtske agencije izvijestile su sinoć o zaustavljanju voza koji je iz Beograda posle 18 godina krenuo za Kosovsku Mitrovicu prenoseći reakcije iz Beograda i Prištine uz ocjenu da je jučerašnji događaj uslijedio poslije tenzija koje su počele sa slučajem Ramuša Haradinaja.

Agencije primjećuju da je voz proizveden u Rusiji i da je bogato ukrašen srpskim nacionalnim i vjerskim motivima, freskama, kao i da je na 20 stranih jezika, uključujući albanski, napisano "Kosovo je Srbija".

Voz se vratio u nedjelju oko četiri sata u Beograd, nakon putovanja dužeg od 19 sati.

Voz je iz Beograda pošao ka Kosovskoj Mitrovici u 8.30, a oko 16.30 zaustavljen je u Raški na posljednoj stanici prije administrativne linije sa Kosovom.

 

 

Tanjug.rs

 

Portal Analitika