Svijet

Rusija pozvala Trampa na pregovore o Siriji

Rusija je na predstojeće pregovore o Siriji pozvala tim novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trampa i na taj način zaobišla administraciju odlazećeg predsjednika Baraka Obame, prenio je list Vašington post na svom sajtu.
Rusija pozvala Trampa na pregovore o Siriji
Portal AnalitikaIzvor

Stejt department, koji je do 20. januara pod Obaminom administraciom, saopštio je da SAD zvanično nisu dobile poziv za pregovore u o okončanju sukoba u Siriji, koji će uz posredovanje Rusije, Turske i Irana biti održani 23. januara u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

"Nismo direktno pozvani da učestvujemo u pregovorima, ali smo u kontaktu s Moskvom i Ankarom i nastojimo da ohrabrimo Trampovu administraciju da nastavi napore za rješenje konflikta", rekao je u petak portparol Stejt departmenta Mark Taner.

Prema Vašington postu, ruski ambasador u SAD Sergej Kisjak pozvao je SAD na sastank u Astini tokom telefonskog razgovora 28. decembra s budućim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Majklom Flinom.

Neimenovani zvaničnik buduće administracije rekao je listu da još nije donijeta odluka o eventualnom učešću SAD na pregovorima.

Budući portparol Bijele kuće Šon Spajser potvrdio je vijest o telefonskom razgovoru ruskog ambasadora i Flina, ali rekao da je bilo riječi o zakazivanju telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina s Trampom poslije inauguracije.

Sastanak u Astani najavljen je za ponedjeljak 23. januar, što će biti prvi zvanični radni dan nove američke administracije na čelu s Trampom, koji će dužnost preuzeti 20. januara.

Kremlj, koji se nada da će s Trampom imati bolje odnose nego sa Obamom, odbio je da se zvanično izjasni o pozivu Vašingtonu na pregovore u Astani, navodeći da "podržava učešće svih zainteresovanih strana".

Rusko Ministarstvo inostranih poslova navelo je da nikada ne komentariše razgovore koje ruski ambasadori imaju sa stranim zvaničnicima.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je nedavno da je Rusija saglasna da u pregovorima učestvuju i SAD i dodao da će Vašington "sigurno" biti pozvan i da je o tome postignut sporazum između Moskve i Ankare.

Mirovni pregovori o okončanju šestogodišnjeg rata u Siriji prvi put su organizovani bez direktnog učešća SAD, koje su predvodile sve međunarodne pregovore o rješenju sirijske krize posljednjih godina.

Izvor: N1

Foto: AP

Portal Analitika