Svijet

Turska: Dogovor s Rusijom čuva sirijsko nebo

Turske vlasti saopštile su da će dogovor postignut sa Rusijom o usklađivanju vazdušnih napada u Siriji omogućiti da se spriječe incidenti u vazdušnom prostoru te zemlje.
Turska: Dogovor s Rusijom čuva sirijsko nebo
Portal AnalitikaIzvor

Uprkos nesuglasicama o sirijskom pitanju, kao što je sudbina predsjednika Bašara el Asada poslije postizanja mira u Siriji, Turska i Rusija su pojačale saradnju posljednjih mjeseci i zajedno su postigle krajem 2016. godine sporazum o prekidu vatre u toj zemlji.

"Koordinacija je neophodna da ne bi došlo do incidenata između ruskih i turskih aviona u Siriji", izjavio je turski ministar odbrane Fikri Isik.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da su Rusija i Turska potpisale sporazum o usklađivanju svojih vazdužnih akcija u Siriji gde obje zemlje gađaju položaje džihadista Islamske države.

"Dokument utvrđuje mehanizme koordinacije i saradnje ruske i turske avijacije tokom napada na položaja terorista u Siriji, kao i akcije za sprječavanje incidenata dok su avioni i bespilotne letjelice u vazdušnom prostoru Sirije", dodalo je rusko ministarstvo.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/ Osman Orsal

Portal Analitika