Crna hronika

Presuda optuženom za pokušaj ubistva zeta: Bećir pucao u nužnoj odbrani

Ilija Bećir (71) oslobođen je kazne za pokušaj ubistva zeta Radoja Jelića 12. jula 2012. godine – odlučio je Apelacioni sud potvrđujući presudu niže instance.
Presuda optuženom za pokušaj ubistva zeta: Bećir pucao u nužnoj odbrani
Portal AnalitikaIzvor

Vijeće Apelacionog suda zaključilo je da je Bećir postupao u nužnoj odbrani.

- Prvostepeni sud je pravilno postupio kada je optuženog Bećira oslobodio kazne jer je prekoračenje nužne odbrane počinio usljed jake razdraženosti izazvane napadom Jelića – navodi se u obrazloženju odluke.

U presudi piše da je, Bećir 12. jula 2012. godine, 10 minuta poslije ponoći, ispred svoje kuće u tivatskom naselju Bonići, iz revolvera ,,titan tajger“, kalibra 38 specijal ispalio četiri hica prema Jeliću.

- Utvrđeno je da je Jelić telefonom prijetio Bećiru da će ih sve pobiti a nakon toga je došao ispred njegove kuće.

Dok je Jelić rukama udarao Bećira po glavi i tijelu, optuženi je iz revolvera, u pravcu zeta ispalio četiri projektila, od kojih su ga tri pogodila – navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Na osnovu nalaza i mišljenja komisije vještaka - neuropsihijatra, psihijatra i psihologa utvrđeno je da se optuženi u trenucima kada je fizički napadnut nalazio u stanju straha jakog intenziteta, a mogućnost upravljanja postupcima bila je bitno smanjena.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika