Društvo

Šundić: Iza ovoga stoji politika, ovdje amateri smjenjuju profesionalce

Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore Andrijana Kadija podnijela je zahtjev za smjenu v.d. direktora Televizije Božidara Šundića.
Šundić: Iza ovoga stoji politika, ovdje amateri smjenjuju profesionalce
Portal AnalitikaIzvor

U obrazloženju o namjeri za razrješenje u koji smo imali uvid, kao razlog za smjenu, navodi se da je emisija „Replika“ bez bilo kakvog obavještenja Savjeta RTCG ili formalnog zahtjeva v.d. direktora RTCG uklonjena iz programske šeme od 7. novembra do 12. decembra 2016. godine.

Rješenje

- Ovim je v.d. direktora TVCG prekršio Zakon i opšte akte RTCG. Posljedica uklanjanja emisije „Replika“ je neispunjavanje zakonske obaveze Javnog sevisa da blagovremeno i kvalitetno pruža raznovrsne informativne sadržaje (član 2 stav Zakona). Televizija Crne Gore u pomenutom periodu nije bila aktuelna u obrađivanju važnih društvenih pitanja za razliku od privatnih televizija koje su aktivne u Crnoj Gori. Time se doprinosi nepovjerenju građana u Javni servis i stiče utisak da TVCG ne želi da se bavi ozbiljnim društvenim temama - piše u ovom dokumentu.

Pojašnjava se i da je na sjednici Savjeta 30. novembra prošle godine Šundić dao obećanje da će ova emisija odmah nastaviti sa emitovanjem, ali da se to ipak nije desilo do 12. decembra, čime se gubi dinamika informativnih emisija.

- Povjerenje iskazano u javnosti tokom predizbonog perioda pokazuje da se nije ulazilo u suštinu političkih dešavanja, a primjetna je i neizbalansiranost zastupljenosti političkih aktera u postizbornom periodu - navodi se dokumentu.

Politika

U izjavi za Pobjedu Šundić je odbacio navode Kadije, uz ocjenu da je povod za smjenu „plod političke opozicione kuhinje, a ne profesionalnog rada v.d. direktora Televizije“.

- Ovdje amateri smjenjuju profesionalce, a to može samo u Crnoj Gori. Znači: još nijesam smijenjen, a kad ću ne znam... – istako je Šundić.

On ima pravo da se žali u roku od pet dana, a to će i učiniti.

- Tek ću sa advokatom da pišem žalbu, imam rok do 17. januara. Posao obavljam profesionalno od trenutka kada sam došao u Javni servis na ovu funkciju i to bez ijednog problema. Nikakvih pritužbi nije bilo od gledalaca od kada sam tu - kazao je Šundić.

Navodi da je Javni servis u v.d. stanju, kao i da bi njegovo smjenjivanje ovu medjsku kuću moglo da dovede u još „haotičniji položaj“.

- Međutim, ovdje se očito ne radi o profesionalnom radu, nego se radi o nekim drugim skrivenim radnjama koje su možda i političke prirode, i to je najveći problem. Jasno je da nema razloga da se ova smjena pokreće – kategoričan je Šundić.

Nakon žalbe koju će podnijeti, Kadija mora da napiše odluku i Šundića rasporedi na novo radno mjesto.

Bez komentara

U izjavi za Pobjedu v.d. generalne direktorice RTCG Andrijana Kadija, nije željela da komentariše odluku o razrješenju Šundića sa funkcije, ali ni koga će predložiti kao zamjenu.

- U opticaju je više ljudi pa ćemo svi da porazgovaramo i donesemo odluku. Novoizabrani će biti novinar iz ove kuće, neće biti angažovan niko sa strane - kratko je prokomentarisala.

Na pitanje kako funkcionišu bez urednika Prvog, Drugog i Satelitskog programa, s obzirom na to da su im istekli ugovori i ko uređuje programe, ona je kazala da u toj kući svi „funkcionišu sasvim normalno“.

- Svi uređuju. Svi obavljaju svoje poslove. Samo što čekamo da se neke stvari riješe. Sve funkcioniše bez ikakovog zapinjanja, samo su ostale formalne stvari da se riješe u narednih mjesec dana - navela je ona.

Savjet RTCG razriješio je dužnosti generalnog direktora Rada Vojvodića. Rade Vojvodić smijenjen je 30. novembra prošle godine na inicijativu člana Savjeta Gorana Đurovića uz obrazloženje da nije do kraja doveo konkurs za izbor direktora Televizije i zbog ukidanja emisije „Replika“, čime je, prema njegovoj ocjeni, nanio ogromnu štetu RTCG-u. Vojvodić  je najavio da će pravdu potražiti na sudu jer je razriješen nezakonito.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Andrijana Kadija, nudi Vojvodiću i Šundiću mjesta savjetnika, zbog čega je na jednoj od prethodnih sjednica usvojeno proširenje sistematizacije za te funkcije.

Izvor: Pobjeda

Foto: rtcg.me

Portal Analitika