Društvo

Ljumović: Kroz programe jačati crnogorski kulturni identitet

Crnogorski kulturni identitet u kontekstu evropskog važno je jačati kroz programe, projekte i ideje koje će na taj način kulturu Crne Gore pozicionirati u evropskom prostoru, kazao je resorni ministar, Janko Ljumović.
Ljumović: Kroz programe jačati crnogorski kulturni identitet
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na prezentaciji programa "Kreativna Evropa", naveo da je učešće Crne Gore u programima Evropske unije (EU) izuzetno značajno, s obzirom na to da obezbjeđuje integraciju crnogorske kulture u međunarodne razvojne tokove, kvalitetnu promociju i prezentaciju producenata i umjetnika.

Kako je kazao Ljumović, program "Kreativna Evropa" promoviše kulturnu raznolikost i odraz je savremenog evropskog kulturnog identiteta. 

"Crnogorski kulturni identitet u kontekstu evropskog kulturnog identiteta važno je jačati kroz programe, projekte i ideje koje će na taj način kulturu Crne Gore pozicionirati u evropskom prostotu kulture. Članstvo u ovim programima strateško je opredjeljenje Ministarstva kulture", poručio je Ljumović, a saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Tu strategiju je, prema njegovim riječima, potrebno afirmisati kroz različite aspekte kulturne politike kako na nacionalnom na lokalnom nivou, u svim poljima kulture, javnom, privatnom i nezavisnom sektoru. 

"Konačno, učešće u programima EU sastavni je dio evropskih integracija za koje je i kultura jako važan segment”, naveo je Ljumović.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, je istakao važnost međuinstitucionalne saradnje u procesu integracije i korištenja fondova, kao i umrežavanja u okviru evropskog kulturnog prostora, zasnovanog na raznolikosti u oblastima jezika, stvaralaštva i kulturne baštine. 

Naglasio je da je, na osnovu iskustava stečenih u prethodnoj finansijskoj perspektivi, u predstojećem periodu potrebno pronaći model učešća u ovom programu Unije koji će omogućiti ne samo uspješnije korištenje dostupnih fondova, nego i svjesno promišljanje onih kulturnih tekovina koje Crna Gora želi i namjerava unijeti u EU.

Pejović je rekao da je učešće u ovom programu prilika da crnogorske ustanove kulture, nacionalne, lokalne, nevladine i druge organizacije kulture, ostvare finansijsku podršku Unije za realizaciju međunarodnih projekata kulturne saradnje.

Na događaju su, kako se navodi u saopštenju, prezentovani i primjeri uspješnih projekata koji su do sada ostvarili neki vid podrške na konkursima programa Kreativna Evropa. 

Producentkinja KotorArt - Kotorskog festivala pozorišta za djecu, Jelena Mišeljić, predstavila je izdanje Festivala iz 2013. godine za koji je ostvarena podrška EU u okviru programa Kultura 2007-2013. 

Umjetnički direktor nevladine organizacije Crnogorski filmski festival, Vuk Perović, predstavio je šest filmova za čiju je distribuciju ova organizacija dobila fondove EU, ističući važnost saradnje i umrežavanja sa srodnim organizacijama na evropskom nivou.

"Predstavnici Deska za Kreativnu Evropu ukratko su upoznali prisutne sa osnovnim prioritetima potprograma Kultura i MEDIA, pozivajući ih da se o svim aktuelnostima o Programu mogu informisati putem nedavno uspostavljenog web /veb/ sajta www.kreativnaevropa.me", saopšteno je iz Ministarstva.

Prezentaciju programa organizovalo je Ministarstvo kulture u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, a bio je namijenjen predstavnicima crnogorskog kulturnog sektora. (mina)

Portal Analitika